Skoči na vsebino

Masovno razpošiljanje spam SMS sporočil

V zadnjih dneh je večje število slovenskih uporabnikov mobilnih telefonov prejelo vsaj eno nenavadno SMS sporočilo.

Eno izmed sumljivih SMS sporočil.
Primer enega izmed sumljivih SMS sporočil.

V enem sporočilu vas neznanec obvešča, da ste bili izžrebani za prejem brezplačnega darila Apple. Povezava v sporočilu vodi na spletno stran, ki pa ni nič drugega kot vaba za plačljivi SMS klub. O podobni zvijači smo pred časom že pisali.

Primer spam SMS sporočila.
Primer spam SMS sporočila.

Pri drugem sporočilu pa vas drug neznanec vabi k poslovnemu sodelovanju, v igri pa je precej velika vsota denarja. Seveda ne gre za legitimno sporočilo ampak za tipičen poskus Nigerijske prevare.

V zgornjih primerih ne gre za običajna komercialna sporočila, na katerih prejemanje se lahko odjavimo pri našem operaterju mobilnih storitev, ampak za t.i. spam sporočila, ki so bolj znana pri uporabi elektronske pošte. Za razliko od slednjih nas pred prejemanjem neželenih spam SMS sporočil ne ščitijo nobeni filtri, ki bi blokirali njihovo dostavo. Trenutno je praktično edina rešitev pred takimi sporočili to, da se jih naučimo prepoznati kot zlonamerna, nanje ne odgovarjamo in jih izbrišemo. Za razliko od el. pošte je v teh primerih tudi zelo oteženo iskanje  ponudnika, od koder je bilo sporočilo poslano, sploh ker se da podatek pošiljatelja SMS sporočila dokaj enostavno ponarediti.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.