Skoči na vsebino

Like za iPhone8

Najprej zastonj vinjete, zdaj pa iPhone8. Jasno je, kaj pritegne pozornost Facebook uporabnikov in posledično prinese všečke in delitve – velike obljube!

Če smo prejšnji teden opozarjali na lažno nagradno igro,  v kateri so “podarjali” vinjeto, so nas tokrat uporabniki opozorili na nagradno igor Snapchat Slovenia, ki obljublja kar 4 telefone iPhone8.

Mimogrede, telefon boste v prosti prodaji težko dobili za manj kot 800 evrov, torej bi podelili nagrade v vrednosti 3200 evrov brez pogojev in pravil nagradne igre, brez uradnega organizatorja, brez navedbe, kdo plača davek, v primeru osvojitve nagrade itd. To so pomembne “malenkosti”, ki se jih organizatorji nagradnih iger morajo držati in tudi vsi, ki sodelujete v različnih nagradnih igrah, je nujno, da si pravila preberete.

Lažna nagradna igra za iPhone8 (vir: Varni na internetu)
Facebook objava lažne nagradne igre za iPhone8

Pa ne gre samo za velike obljube, če ste nepozorni, si lahko na glavo nakopljete še včlanitev v SMS klub, ki vas lahko stane 20 evrov na mesec.

Povezava, ki vodi na “nagradno igro” je v bistvu vaba v SMS klub, kar je razvidno iz drobnega tiska.

Vaba v SMS klub (vir: Varni na internetu)
Zaslon, kjer vidimo pojavno okno, ki nas želi zvabiti v SMS klub

KAJ PIŠE V DROBNEM TISKU?

“Ta storitev vkljucuje včlanitev v mobilni klub. Prejeli boste osebno SMS na spletni strain ali z odgovorom in potrdilom preko SMS se strinjate in potrjujete uporabo storitev kot tudi prejemanje zadnjih najbolj kul mobilnih vsebin (tekstovne vsebine, zvonenja, ozadja, Java igre). Cena storitve je EUR 4,98 na teden (2 SMS tedensko po 2,49 EUR z DDV). (Telemach) od storitve se lahko odjavite s pošiljanjem momoxxio STOP na 3322. (Mobitel, A1) Od storitve se lahko odjavite s pošiljanjem momoxxio STOP na 3322. Vsak teden prejmete 2 novi vsebini. Storitev bo zaračunana na vašem mobilnem raèunu ali na vašem predplačniškem računu. Vaš aparat mora imeti omogočeno sprejemanje besedilnih sporočil, prenos podatkov in sprejem mobilnih vsebin. Podjetje momoxxio ni povezano ali sponzorirano s strani proizvajalcev izdelkov, ki so omenjeni ali jih je mogoče videti v tej kampanji. Blagovne znamke, znamke storitev, logotipi (vključno, vendar brez izrecne omejitve na) posamezna imena izdelkov in prodajalcev na drobno so last izvornih lastnikov. Za uporabo storitev morate biti lastnik naročniškega razmerja ali pridobiti izrecno dovoljenje lastnika, v primeru mladoletnosti pa morate pridobiti izrecno dovoljenje staršev ali skrbnikov. Hosted by Dimoco. Za pomoč pošljite SMS z POMOC na 3322 (Telemach)/ 3322 (Mobitel, A1). Za informacije poklièite 018888689. Mobile Minded, Meander 252, 6825 MC Arnhem, Holland.”

Bodite pozorni

 1. Vedno preverite, kdo je organizator nagradne igre (katero podjetje).
 2. Vedno preberite pravila oz. pogoje nagradne igre (kako poteka žreb, kdo plača davek, če gre za vrednost, višjo od 42 evrov, kam se lahko pritožite itd.).
 3. Kateri osebni podatki bodo zbrani (e-mail davčna številka, naslov itd.), kdo jih bo shranjeval/obdeloval in za kakšen namen, ali bodo še komu posredovani.

Komentarji / 6

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Jerneja /

  Ni mi jasno… a takšni nategi niso kaznivi? Pa VEDNO gre za “podjetje” Momoxxio!!

  1. Jasmina /

   Pozdravljeni,
   pri ponujanju storitve komercialnih SMS sporočil gre za kratka sporočila z dodano vrednostjo (novice, vedeževanje, prodaja ipd.), ki so povsem v skladu z zakonodajo. Težava nastane, ker uporabniki ne preberejo drobnega tiska, kjer se skrivajo vsi napotki in so tudi jasno navedeni stroški, ki bodo nastali. Je pa močno sporen način, kako nekateri ponudniki komercialnih vsebin (tu je mišljen tudi Momoxxio) vabijo uporabnike v SMS klube. Pogosto zlorabljajo znana podjetja in njihove logotipe ter v njihovem imenu obljubljajo darilne kupone za različne nagradne igre in nagradne vprašalnike. Žal je tu odgovornost tudi na strani nas uporabnikov, da preberemo, v kaj se spuščamo in ne vpisujemo telefonske številke, preden preberemo vse pogoje.

 2. Broni /

  Pozdravljeni
  Ne morem se odjaviti na stevilko, kateta je navedena za odjavo.
  Lp.

  1. Varni na internetu /

   Ob vpisu v tovrstne SMS klube se običajno v prejetem povratnem SMS sporočilu nahaja tudi navodilo za odjavo iz sms kluba. Na kratko telefonsko številko, iz katere je sms sporočilo poslano, se največkrat pošlje besedo STOP, je pa za odjavo potrebno preveriti pogoje, ki se prikažejo, ko uporabnik telefonsko številko vpiše.

   Če pa kljub odjavi iz SMS kluba še vedno prejemate plačljiva SMS sporočila, vam svetujemo, da se pri svojem mobilnem operaterju pozanimate glede možnosti blokade tovrstnih kratkih številk in s tem komercialnih sporočil.