12.06.2014

V zadnjem času dobivamo ogromno prijav uporabnikov, ki se jim ob brskanju po spletnih straneh prikaže obvestilo policije, ki od njih zahteva plačilo globe pod pretvezo kršenja različnih členov Kazenskega zakonika. Obvestilo policije je seveda lažno, gre zgolj za zavajanje in ustrahovanje, če pa »globo« plačate, denar pravzaprav nakažete goljufom. Zanimivo je to, da se v velikem številu primerov lažna spletna stran prikaže samo uporabnikom brskalnika Google Chrome.

Lažno obvestilo policije
Lažno obvestilo policije, ki vas želi prestrašiti

Čeprav gre za zelo podobno lažno obvestil, kot v primeru Ukash virusa, ki je aktiven že več kot 2 leti, v tem primeru NE GRE ZA VIRUS, ki bi blokiral celoten računalnik, torej do okužbe računalnika ne pride. Vseeno pa spletna stran uporablja posebne tehnike, ki onemogočajo tako zaprtje samega zavihka kot tudi zaprtje celotnega Chrome brskalnika.

Blokiran spletni brskalnik
Brskalnik in zavihka ne morete zapreti

Ena od rešitev, kako se znebite lažnega obvestila, je ta, da brskalnik zaprete prek sistemskega upravitelja opravil: ctrl + alt + del ->  Zaženi upravitelja opravil, vendar se vam lahko zgodi, da se ob naslednjem zagonu brskalnika seja obnovi in se lažna spletna stran ponovno naloži. Če pa zaženete brskalnik brez obnovitve, potem izgubite vse ostale odprte zavihke.

Bolj elegantna rešitev, kako se v brskalniku Chromu znebite lažnega obvestila, je z uporabo Upravitelja opravil, ki je vgrajen v sam brskalnik.

 1. Upravitelja opravil v zaženete s kombinacijo tipk Shift + Esc (najdete ga tudi v Chrome meniju, Orodja)

  Zaženite Upravitelja opravil s Shift + Esc
  Zaženite Upravitelja opravil s Shift + Esc
 2. Označite zavihek, v katerem se nahaja lažno obvestilo policije, in kliknite »Končaj proces« 

  Končajte proces v izbranem zavihku
  Končajte proces v izbranem zavihku
 3. Zaprite Upravitelja opravil. Zdaj boste lahko zavihek z lažnim obvestilom brez težav lahko zaprli.

  Zaprite zavihek (Tab), v katerem se nahaja lažno obvestilo
  Zaprite zavihek (Tab), v katerem se nahaja lažno obvestilo
Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Izsiljevalski virusi

Koliko so vredni podatki na vašem računalniku? Težko je to oceniti takole na hitro. Če boste slučajno staknili računalniški virus, ki vam podatke tako ali drugače zaklene in zahteva odkupnino, bo ta vrednost hitro dobila bolj otipljivo obliko. Pa naj gre za podatke o poslovanju vašega podjetja, dostop do družinskih…

Komentarji (4)
 • Zdravo. Dobil sem tole danes. Mi lahko zaupate, ali je po končanem “boju” z zavihkom kaj tudi v računalniku? Se pravi – kakšen morebiten ostanek? Ali je potem z računalnikom vse O.K.? Kolikor sem razumel, je zavihek neškodljiv. Samo malce preglavic povzroča z zapiranjem in vlije nekaj adrenalinskega hormona 🙂 Me mora sedaj, ko sem to težave rešil, kaj skrbeti? Hvala za odgovor.

  Moram pa priznati, da me ti virusi in njihovi stvaritelji resnično fascinirajo. Koliko znanja in volje je vloženega v to. Zares nekaj neverjetnega. V bistvu si poleg vseh pljuvanj in obtožb zaradi kravljžljanja živcev (zasluženo!) zaslužijo tudi pohvalo. Dobri so, pa če je njihov namen dober ali slab.

  Lp,
  n

 • Živjo! Tudi jaz sem danes dobila tako sporočilce, vendar na ipadu, ki ga je prej uporabljala druga oseba. Bilo je odprtih kar nekaj zavihkov, vendar sem jih v paniki vse po vrsti zapirala (skušala zapirati, ker so se vztrajno vračali) in niti nisem bila pozorna katere strani so odprte. Znaka policije ni bilo je pa bilo vse podobno napisano kako smo kršili nekaj in lahko plačamo preko paynevemčesa! Nekako mi je vse zavihke uspelo zapreti in zdaj tablica deluje (zaenkrat) normalno vendar še vedno nisem prepričana, če me mora kaj skrbeti? Je pa res, da se ti adrenalin dvigne za 150%, ko vidiš tako sporočilo! :S

  Lp!

  • Pozdravljeni!
   Izsiljevanja na podoben način kot v primeru okužbe z izsiljevalskim virusom so pogosta, le da se v tem primeru lažno obvestilo odpre tekom brskanja po spletnih straneh, ponavadi v povečanem oknu spletnega brskalnika čez cel zaslon ali v zavihkih v že odprtem oknu brskalnika. V tem primeru ne gre za okužbo, uporabniki morajo zgolj zapreti spletni brskalnik in ob naslednjem zagonu brskalnika ne smejo obnoviti seje brskalnika.
   Glede na podane informacije, tablica ni okužena z izsiljevalskim virusom. Če vam je uspelo zapreti vse zavihke in sedaj brez težav uporabljate brskalnik in dostopate do datotek, vam ni potrebno skrbeti.

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *