03.06.2015

Ste v zadnjih dneh svojim Facebook prijateljem poslali zasebno sporočilo s povezavo do seksi videa, pa se tega ne spomnite? Čisto možno, da ta sporočila namesto vas pošilja virus, ki ste ujeli med nepremišljenim klikanjem po Facebooku. Na nas se ponovno obračajo uporabniki, ki prek zasebnih sporočil nevede razširjajo virus med vse svoje Facebook prijatelje, podoben primer pa smo že obravnavali pred meseci. Zanimivo je, da ima večina okuženih nameščen antivirusni program, ki očitno ni zaznal težave. Če tudi sami širite takšen virus, smo pripravili navodila, kako ga odstranite.

Takšnih Facebook virusov je zadnje čase precej, v skoraj vseh primerih pa se ta virus v sistem naseli kot razširitev (extension) v brskalniku. Ker se antivirusni programi z razširitvami brskalnikov praviloma ne ukvarjajo, take viruse tudi ne znajo odstraniti iz sistema. Lahko pa ga preprosto sami odstranite tako, da sporno razširitev ročno izbrišete.

Če imate Chrome brskalnik, pojdite v Meni > Orodja > Razširitve, poiščite razširitev, ki bi lahko bila sporna, ter jo odstranite s klikom na koš.

Facebook virus se skriva med razširitvami
Če imate Chrome brskalnik, pojdite v Meni > Orodja > Razširitve.
facebook virus
Poiščite razširitev, ki bi lahko bila sporna, ter jo odstranite s klikom na koš. V tem primeru je šlo za razširitev Dekoryr v1

Če imate kakšen drug brskalnik, problem lahko rešite tako, da brskalnik ponastavite na privzete nastavitve. Navodila za to najdete na spletni strani http://www.howtogeek.com/171924/how-to-reset-your-web-browser-to-its-default-settings/

Na koncu ostane še vprašanje, kako je sploh prišlo do okužbe. V večini primerov uporabnik klikne na povezavo v kakšni “zanimivi” Facebook objavi. Tovrstnih objav je ogromno, npr. “Šokantno, kača pojedla človeka!”, “Ekskluzivni posnetki letalske nesreče”, “Prijatelj XY je označen v seksi videu!”, “OMG, ne morem verjeti, da si ti v videu!”. Ko kliknete na takšno objavo na časovnici, pridete na spletno stran, ki običajno izgleda kot objava nekega videa na Facebooku.

FB_virus_okuzen post
Primer tipične Facebook objave, za katero se skriva okužba z virus

Da pa si video lahko ogledate, morate še nekaj narediti, najpogosteje je zahtevana nadgradnja Flash predvajalnika, v primeru, ki smo tokrat obravnavali pa morate klikniti “Dodaj”. S tem pa pravzaprav okužite računalnik.

FB okuzba_3

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Odstranite Facebook "private video" virus

Ste na vaši Facebook časovnici opazili, da je nekaj prijatelj označenih v žgečkljivem videu? Ste kliknili, da bi si ogledali "private video" z vašim prijateljem v glavni vlogi? Upamo, da ne, saj bi si zlahka naložili virus, ki se potem kot požar širi naprej med Facebook prijatelji. Za kaj gre?…

Komentarji (1)
  • Pozdravljeni.
    Malo manj vešči uporabniki, če redno nadgrajujejo spletni brskalnik Crome (Zadnja je: Različica 80.0.3987.149 (Uradna različica) (64-bitno), nadgrajenega danes pa tudi v prejšnjih novejših verzijah), ne bodo našli v meniju postavke ‘Orodja’, ampak ‘Več orodij.’ Za vse ostalo je enak postopek, kot je vpisano v navodilih.

    LP, Marko

  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *