Skoči na vsebino

Ko vaš Facebook profil sam pošilja čudna sporočila

Ste v zadnjih dneh svojim Facebook prijateljem poslali zasebno sporočilo s povezavo do seksi videa, pa se tega ne spomnite? Čisto možno, da ta sporočila namesto vas pošilja virus, ki ste ujeli med nepremišljenim klikanjem po Facebooku.

Na nas se ponovno obračajo uporabniki, ki prek zasebnih sporočil nevede razširjajo virus med vse svoje Facebook prijatelje, podoben primer pa smo že obravnavali pred meseci. Zanimivo je, da ima večina okuženih nameščen antivirusni program, ki očitno ni zaznal težave. Če tudi sami širite takšen virus, smo pripravili navodila, kako ga odstranite.

Takšnih Facebook virusov je zadnje čase precej, v skoraj vseh primerih pa se ta virus v sistem naseli kot razširitev (extension) v brskalniku. Ker se antivirusni programi z razširitvami brskalnikov praviloma ne ukvarjajo, take viruse tudi ne znajo odstraniti iz sistema. Lahko pa ga preprosto sami odstranite tako, da sporno razširitev ročno izbrišete.

Če imate Chrome brskalnik, pojdite v Meni > Orodja > Razširitve, poiščite razširitev, ki bi lahko bila sporna, ter jo odstranite s klikom na koš.

Če imate Chrome brskalnik, pojdite v Meni – Orodja – Razširitve.
Pojavno okno, kjer v brskalniku Chrome poiščemo razširitve
Poiščite razširitev, ki bi lahko bila sporna, ter jo odstranite s klikom na koš. V tem primeru je šlo za razširitev Dekoryr v1
Pojavno okno, kjer najdemo razširitev ter jo odstranimo

Če imate kakšen drug brskalnik, problem lahko rešite tako, da brskalnik ponastavite na privzete nastavitve. Navodila za to najdete na spletni strani http://www.howtogeek.com/171924/how-to-reset-your-web-browser-to-its-default-settings/

Na koncu ostane še vprašanje, kako je sploh prišlo do okužbe. V večini primerov uporabnik klikne na povezavo v kakšni “zanimivi” Facebook objavi. Tovrstnih objav je ogromno, npr. “Šokantno, kača pojedla človeka!”, “Ekskluzivni posnetki letalske nesreče”, “Prijatelj XY je označen v seksi videu!”, “OMG, ne morem verjeti, da si ti v videu!”. Ko kliknete na takšno objavo na časovnici, pridete na spletno stran, ki običajno izgleda kot objava nekega videa na Facebooku.

Primer tipične Facebook objave, za katero se skriva virus
Zaslon, ki prikazuje tipično Facebook objavo, za katero se skriva virus

Da pa si video lahko ogledate, morate še nekaj narediti, najpogosteje je zahtevana nadgradnja Flash predvajalnika, v primeru, ki smo tokrat obravnavali pa morate klikniti “Dodaj”. S tem pa pravzaprav okužite računalnik.

Z dodatkom “Flash predvajalnika” si okužite računalnik
Zaslon, na katerem je v ozadju stran z lažnim video posnetkom ter pojavno okno za dodatek razširitve oz. v bistvu virusa

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. marko /

    Pozdravljeni.
    Malo manj vešči uporabniki, če redno nadgrajujejo spletni brskalnik Crome (Zadnja je: Različica 80.0.3987.149 (Uradna različica) (64-bitno), nadgrajenega danes pa tudi v prejšnjih novejših verzijah), ne bodo našli v meniju postavke ‘Orodja’, ampak ‘Več orodij.’ Za vse ostalo je enak postopek, kot je vpisano v navodilih.

    LP, Marko