Skoči na vsebino

Vsa podjetja, ki pri svojem delu uporabljajo računalnike, internet in druge pametne naprave, se verjetno zavedajo nevarnosti kibernetskih napadov. Spletni kriminalci zagotovo predstavljajo grožnjo, a področje, ki bi mu morali namenjati več pozornosti, so zaposleni. Večina kibernetskih vdorov je namreč posledica človeške napake. Najšibkejši člen informacijske varnosti smo (še vedno) ljudje, zato najnovejša protivirusna programska oprema ni rešitev. Za informacijsko varnost lahko največ naredimo z izobraževanjem, zato smo v sklopu letošnjega Evropskega meseca kibervarnosti zasnovali brezplačni spletni tečaj o informacijski varnosti Varni v pisarni.

V PODJETJIH SLABA OZAVEŠČENOST O INFORMACIJSKI VARNOSTI

Po celem svetu vsako leto beležijo večje število kibernetskih napadov na mala in srednje velika podjetja. Po nekaterih podatkih predstavljajo že skoraj 50 % vseh žrtev napadov, pri čemer se zneski oškodovanj gibljejo od nekaj 1.000, pa do več 10.000, včasih tudi 100.000 evrov. Napadalci se zavedajo, da je informacijska varnost v malih podjetjih pogosto pomanjkljiva, zato le-ta postajajo vse bolj priljubljena tarča. Vključen požarni zid in najnovejši antivirusni program še zdaleč ne rešita vseh težav. Večina napadov temelji na družbenem inženiringu, za uspešen vdor pa je ključno »sodelovanje« uporabnika. Nenazadnje se računalnik s škodljivo kodo ne okuži sam od sebe –  s klikom na škodljivo priponko ali povezavo to stori uporabnik. Seveda tega nihče ne stori namenoma, ampak zaradi pomanjkanja znanja s področja informacijske varnosti. Ravno zato je izobraževanje zaposlenih ključnega pomena  za informacijsko varnost podjetja.

BREZPLAČNO IZOBRAŽEVANJE ZAPOSLENIH

Da bi izobraževanje s področja informacijske varnosti bilo dostopno vsem, tudi manjšim podjetjem, smo na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT zasnovali brezplačni spletni tečaj Varni v pisarni. V njem uporabnikom na razumljiv način prikažejo najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na zaposlene v podjetjih, skupaj s konkretnimi nasveti za zaščito. Izobraževanje je primarno namenjeno zaposlenim v manjših in srednje velikih podjetjih, vsebine pa so uporabne tako za večja podjetja kot tudi samostojne uporabnike. Tečaj je prosto dostopen najširši javnosti, osnovno usposabljanje pa vam bo vzelo zgolj 30 minut.

Vsebine predava strokovnjak Tadej Hren, za humorne vložke pa poskrbi Jože Robežnik
Fotografija na kateri sta Jože Robežnik in Tadej Hren

KAJ JE EVROPSKI MESEC KIBERVARNOSTI?

Evropski mesec kibervarnosti je kampanja Evropske unije, ki jo organizirata Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in Evropska komisija. Kampanja se vsako leto širom Evrope odvija v oktobru, v njej pa sodeluje 18 držav članic in več kot 300 zunanjih partnerjev. Cilj kampanje je ozaveščanje o kibernetskih grožnjah, promocija kibernetske varnosti ter izobraževanje prebivalcev in organizacij, kako se zaščitijo na spletu. Osrednja tema letošnje kampanje, ki poteka pod sloganom “Think Be4 U Click” – “Pomisli, preden klikneš”, je obravnavanje varnostnih vprašanj v zvezi z digitalizacijo vsakdanjega življenja, ki so se s koronavirusno pandemijo še pomnožila.

Evropski mesec kibervarnosti poteka v oktobru
Logotip evropskega meseca kibervarnosti