Skoči na vsebino

Uporabniki pametnih telefonov in tablic (in tisti, ki boste to še postali), ste že kdaj pomislili, da v žepu pravzaprav nosimo dokaj zmogljiv računalnik, ki pa mu še vedno rečemo “telefon”.

Z njimi sicer v prvi vrsti še vedno kličemo in pošiljamo SMS-sporočila, vendar jih lahko precej bolj razširjeno uporabljamo; brskamo po internetu, uporabljamo družbena omrežja, igramo igre, nakupujemo, opravljamo bančne storitve. Ključna lastnost in tudi prednost mobilnih naprav je ravno nenehna povezljivost. Hkrati pa to pomeni, da se vsa tista spletna tveganja, katerim smo izpostavljeni za domačim računalnikom, selijo tudi na pametne telefone in tablice.

Zato je z vidika varnega shranjevanja in prenosa podatkov ter varovanja zasebnosti pred podatkov lačnimi aplikacijami nujno, da premislimo:

Kako varno shranjujem podatke (fotografije, kontakte, koledar)? Kako se varno povežem na internet? In seveda, brez pretiranih stroškov. In če mi kdo ukrade telefon? Se lahko moj pametni telefon okuži z virusom? Kako bom sploh vedel, če bo telefon okužen? Kaj pa mobilne aplikacije, kakšna so tu tveganja? Lahko povzročijo kakšne stroške?

Ravno zato smo v sodelovanju z Uradom informacijskega pooblaščenca pripravili vodič, v katerem najdete ključna tveganja in tudi nasvete, kako varno uporabljati pametne telefone in tablice.

ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah
naslovnica ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah

Prenesi e-priročnik TUKAJ