Skoči na vsebino

»A si vedu« zakaj dobivaš spam sporočila, tudi tista, na katera se nikoli nisi prijavil? Morda pa so do tvojega maila ali telefonske številke prišli goljufi. Preveri, kako.

Verjetno je že vsak slišal za spletne prevare. Vsak je že kdaj prejel lažen e-mail, sms sporočilo, kliknil lažen oglas ali naletel na lažno spletno trgovino. Ampak a veste, kaj je v ozadju? Z video serijo »A si vedu« uporabnikom na atraktiven način in v zelo kratkem času približamo zanimiva dejstva s področja kibernetske varnosti.

____

Najpogosteje do vašega e-mail naslova (ali telefonske številke) pridejo prek vdora v spletno storitev, kjer so bili shranjeni tudi vaši podatki. Vdrejo in ukradejo bazo uporabnikov, kot se je npr. zgodilo s podatki platform Linkedin, Canva in Twitter.

Lahko, da so vas ‘shekali’, pa tega sploh ne veste!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Kako preverite, ali so se hekerji dokopali do vaših uporabniških podatkov?

Obiščite stran “Have I Been Pwned“ in vpišite svoj email naslov. Stran vsebuje ogromno zbirko vseh možnih podatkov (gesla, email naslovi, telefonske številke, IP naslovi, lokacije, itd.), ki so jih hekerji objavili nekje na spletu.
Če se vaši podatki nahajajo v kakšni izmed ukradenih baz podatkov – npr. geslo, ga hitro zamenjajte – še posebno, če ga uporabljate za več različnih storitev!