Skoči na vsebino

Kibernetska varnost podjetja je v rokah zaposlenih

Zaradi pomanjkljive informacijske varnosti podjetja vsako leto ob več 10.000 €

Z razmahom digitalizacije se je povečalo tudi število kibernetskih napadov. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT v zadnjih letih opažamo izrazit trend naraščanja kibernetskih napadov, pri čemer so priljubljena tarča mala podjetja. Le-ta zaradi pomanjkljive informacijske varnosti vsako leto izgubijo več 10.000 €, številna izmed njih pa so primorana po hujšem napadu zapreti svoja vrata. Na SI-CERT ugotavljamo, da bi večino vdorov lahko s pravim znanjem uspešno preprečili, zato smo zasnovali brezplačni spletni tečaj o informacijski varnosti za zaposlene.

Brezplačni spletni tečaj je primarno namenjen zaposlenim v manjših podjetjih
Naslovna stran portala Varni v pisarni

95 % KIBERNETSKIH VDOROV POSLEDICA ČLOVEŠKE NAPAKE

Tehnologija je že dolgo sestavni del našega življenja, njena vloga pa se je s pandemijo le še povečala. Praktično vsak zaposleni pri svojem delu uporablja pametne naprave in internet, s tem da se mnogi ne zavedajo tveganj, ki jih te tehnologije prinašajo. Ozaveščenost o pomenu informacijske varnosti je v podjetjih pogosto slaba, kar se odraža v pomanjkanju znanja in veščin, s katerimi bi se zaposleni lažje zaščitili pred vdori. V nasprotju s prepričanjem mnogih, nameščen antivirus in vklopljen požarni zid še zdaleč ne rešita vseh težav. Večina napadov namreč temelji na družbenem inženiringu, ki ga lahko najbolj učinkovito prepoznamo uporabniki sami. Vse, kar potrebujemo, je znanje.

BREZPLAČNI SPLETNI TEČAJ VARNI V PISARNI

Že dolgo poudarjamo, da je najboljša obramba pred kibernetskimi napadi znanje. Uporabnike že dolgo izobražujemo o spletnih prevarah skozi program ozaveščanja Varni na internetu, tokrat pa smo šli še korak dlje. Da bi bilo izobraževanje o informacijski varnosti dostopno prav vsem uporabnikom, smo zasnovali brezplačni spletni tečaj Varni v pisarni. Tečaj je primarno namenjen zaposlenim v manjših in srednje velikih podjetjih, vsebine pa so uporabne tudi za večja podjetja ter samostojne uporabnike. V obliki video vsebin so predstavljene najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na zaposlene, skupaj s konkretnimi nasveti za zaščito. Tečaj je razdeljen na 4 module in prosto dostopen na www.varnivpisarni.si, osnovno usposabljanje pa vam bo vzelo zgolj 30 minut.

Za humorne vložke poskrbi vedno zabaven Jože Robežnik
Fotografija, na kateri sta Jože Robežnik in strokovnjak za informacijsko varnost Tadej Hren,

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.