Skoči na vsebino

Kako varno izbrisati podatke

Pred dnevi smo v Delu lahko prebrali članek, v katerem novinar opisuje, s kakšno lahkoto je iz pomnilniških medijev na pametnem telefonu in videokameri, ki ju je kupil prek spletnih oglasnikov, pridobil osebne podatke prejšnjih lastnikov. Čeprav je prodajalec pred prodajo pametni telefon ponastavil na tovarniške nastavitve, prodajalec videokamere pa formatiral pomnilniško kartico, je bilo mogoče že z brezplačnimi orodji pridobiti podatke, ki so se pred tem nahajali na napravah.

Izbrišite podatke trajno in varno
Slika, ki prikazuje prst na tipki "delete"

Ali formatiranje ne izbriše podatkov?

Ne. Formatiranje izbriše zgolj povezave med imeni datotek in prostorom na mediju (disk, spominska kartica, USB ključ ipd.), kjer se te datoteke fizično nahajajo. Ti podatki se na mediju po formatiranju (ali izbrisu posamezne datoteke) še vedno nahajajo, le za sam operacijski sistem datoteke ne obstajajo več. Posebni programi, ki pregledujejo medij v t.i. surovem (raw) načinu, lahko potem te kose datotek najdejo in sestavijo v celoto.

Kaj je torej potrebno narediti, da se podatke varno izbriše?

Varen izbris datotek pomeni, da se podatke na mediju tudi prepiše (angl. wipe) ter tako onemogoči njihovo rekonstrukcijo. To najlažje naredimo z namenskimi programi ali pa uporabimo že vgrajeno možnost na sami napravi. V članku v Delu novinar sicer svetuje, da se podatke večkrat prepiše, vendar se v praksi izkaže, da za običajno uporabo povsem zadostuje že enkraten prepis (tudi digitalni forenziki “s terena” so nam tako zatrdili).

Pripravili smo navodila, kako varno in nepovratno izbrišete podatke iz različnih pomnilniških medijev. Takšno brisanje je nujno, če se odločite, da boste odsluženi računalnik ali pametni telefon prodali naprej na kakšen spletnem oglasniku.

A. Zunanji diski, USB ključi, spominske kartice

B. Računalnik z nameščenim operacijskim sistemom

C. Pametna naprava z Android sistemom

D. Applove naprave (iPhone, iPad in iPod touch)

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Tjaša Likar /

    Pozdravljeni! imam vprašanje za mobilni telefon in sicer rada bi telefon dala na tovarniške nastavitve vendar mi je poknil ekran in ni več na voljo funkcija touch tako da lahko delam z telefonom samo preko računalnika. vprašanje je ali lahko jaz ko telefon povežem z računalnikom, preko le tega telefon ponastavim na tovarniške nastavitve?

    hvala in lp!

    1. Varni na internetu /

      Če se telefon še poveže na internet, lahko poskusite pobrisati podatke preko upravitelja naprav, gl. navodila za iphone oz android. Android telefon lahko poskusite ponastaviti tudi v t.i. recovery načinu, do katerega pridete s tiščanjem določenih kombinacij tipk pri zagonu naprave (kombinacijo tipk za vaš model telefona lahko poiščete na spletu), gl. npr. navodila na https://www.androidcentral.com/how-factory-reset-android-phone. S kablom preko računalnika je včasih tudi možno ponastaviti telefon, vendar pa je tu že potrebnega več računalniškega znanja in brskanja po tehniških forumih (npr. https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2277765), postopek pa najverjetneje ne bo deloval, če vaš telefon ni bil predhodno “rootan”.