Skoči na vsebino

Izbrišite svojo Google zgodovino iskanja še pred 1. marcem

1. marca bo pričela veljati nova, poenotena Google politika zasebnosti, ki bo povezovala podatke o uporabi vseh svojih storitev.

Do sedaj je bila Googlova zgodovina iskanja, torej rezultati iskanja in obiskane strani, ločena od ostalih Google storitev (Gmail, Google+, YouTube, Google Maps itd. ) Tovrstno ločevanje je bilo zelo pomembno z vidika zaščite občutljivih oz. osebnih  podatkov, saj je naša zgodovina iskanja lahko precej zgovorna. Razkrije lahko podatke o naši lokaciji, interesih, starost, spol, versko ali politično prepričanje, celo zdravstvene težave.

Če želite preprečiti, da bi se vaša zgodovina iskanja kombinirala s podatki, ki ste jih dali na voljo drugim Google storitvam (Google+, Gmail), izbrišite zgodovino iskanja in tudi onemogočite možnost shranjevanja le-teh podatkov  v bodoče.

1. korak

Prijavite se v svoj Gmail račun

2. korak

Odprite nov zavihek in v URL vrstico vpišite naslov (ali preprosto kliknite) https://www.google.com/history

3. korak

Izberite možnost Izbriši vso zgodovino iskanja

4. korak

Potrdite svojo izbiro

* Povzeto in prevedeno po članku How to Remove Your Google Search History Before Google’s New Privacy Policy Takes Effect

Komentarji / 35

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Martina /

  Hvala za vaše opozorilo! Lp. Martina

 2. Luka /

  Mene pa vpraša, če vklopim zgodovino. A potem prvo vklopim pa izbrišem?

 3. jojoj /

  Lahko bi tudi povedali da je možno, da imate spletno zgodovino povsem izklopljeno, v čimer primeru v Accountu ne ničesar pritiskat, ker se sicer zbiranje zgodovine vklopi. Hvala za nič – dejansko sem sedaj dobil problem, ki ga prej nisem imel. Sedaj lahko imam zgodovino le ‘pavzirano’. Nasvet 1A.

  1. Maverick /

   Tudi sicer si jo imel le “pavzirano” oz. čim jo imaš “pavzirano” googlu onemogočaš hrambo podatkov za več kot 18mesecev, v primeru pa da imaš omogočeno hrambo podatkov, jo lahko oni hranijo za nedoločen čas.

 4. Tom /

  Dobro, bi bilo, da se na Arnesu ali v kaki drugi neodvisni organizaciji naredi neka študija, katere podatke se vse zbira in kaj se z njimi dela. Tukaj ne gre samo za Google, ampak tudi za tretje strani, kot so Facebook, youtube, itd., torej za celoten spekter slednjih strani katere so vse nekako povezane, med sabo.. Torej zanima me kje in kako se slednji podatki uporabljajo..

 5. mojca /

  Hvala, imam pa še eno vprašanje. Ali se shranjevanje podatkov lahko kako vnaprej prepreči ali moram ta postopek vsakič sproti ponavljati? Komurkoli-hvala za odgovor!

  1. Varni na internetu /

   Če izbrišite zgodovino iskanja, hkrati tudi onemogočite možnost shranjevanja le-teh podatkov v bodoče, tako da ni potrebno vsakič ponavljati postopka.

  2. Jst /

   To ni res 🙂

  3. Maverick /

   Jasmina, kot je to povedal tudi “jst” to ne drži. Hramba podatkov se še naprej izvaja, vendar ne dlje kot 18mesecev od datuma vnosa določenega podatka. (Vse to in še več piše na viru, ki ga članek povzema)

 6. dorica /

  tudi jaz se zahvaljujem za opozorilo l.p. dorica

 7. ida /

  Hvala, lp

 8. Jaka /

  Se pridružujem komentarju jojoj-a. Hvala za novo težavo!

 9. Jernej /

  kaj potem če nimam gmail e-pošte, mi google ne more slediti?

  1. Varni na internetu /

   Če niste prijavljeni oz. niste registrirani uporabnik na Gmail ali Youtube (ali Google+, Google Wallet itd.) spremembe politike zasebnosti na vas ne vplivajo.

  2. Maverick /

   Lahko. Preberi povezavo, ki so jo povzeli.

 10. Mojca /

  Gmail račun sicer imam, a ga nikoli ne uporabljam. Imam pa svoje knjižne police v Google Books in jih nikakor nočem izgubiti. Tam sem prijavljena z naslovom, ki ni gmail.
  Kako potem izbrišem zgodovino iskanj?
  Pravzaprav me moti, da mi hoče Google po svoje “pomagati” iskati. Za raziskavo, ki jo delam, si želim, da mi ne bi prikrojevali podatkov – zdi se mi, da v Google Books to že dolgo delajo (najprej ti napovedo n zadetkov, ko pa jih pregleduješ, se njihovo število zmanjša).

  1. Maverick /

   Mojca, preberite link, katerega ta članek povzema. Na izvorni strani navajajo ukrepe za preprečevanje sledenja in hrambe podatkov.

 11. vili /

  Hvala,lp

 12. Strokovnjak /

  Če ne znate ene opcije nastavit, ste šalabajzerji in pustite to komu, ki zna. Zraven pa glejte pa se naučite pravilno in ne jamrati.

 13. stanko /

  Kot pravi jojoj-a. Očitno vas je Google prehitel, ali pa niste več na tekočem.
  Po vaših navodilih je potrebno aktivirati stikalo “Izbriši vso zgodovino iskanja” , žal pa tega gumba oz. opcije NI! Na voljo je sta samo stikali “Ne, hvala” spodaj levo in in “Vklop Spletne zgodovina” spodaj desno.

  Na “Ne hvala” sploh ne reagira, “Vklopa spletne zgodovine” pa se zaradi slabih izkušenj “jojoj-a” nisem dotikal.

  Prosim preverite in podajte navodilo, ki bo privedlo k funkcioniranju – IZKLOPU.

  LEPA HVALA

  1. Varni na internetu /

   Če gumba “Izbriši vso zgodovino iskanja” ne vidite, potem ste očitno že omogočili funkciji brisanja in pavziranja zgodovine.

 14. Luka /

  Hvala za navodilo in vsa opozorila!

 15. jakc /

  jst je sploh omogočene nism mel že iz prve itak 🙂

 16. Jani /

  Hvala za opozorilo!!

 17. benjamin /

  Hvala za KAKO. Ampak ZAKAJ bi to sploh naredil?

  1. Maverick /

   Ker ne želiš, da bi obstajal potencial, da vse internetne informacije o tebi in tvojih navadah pridejo v napačne roke in se uporabijo proti tebi.

 18. Mahi /

  Kako pa je s tistimi, ki uporabljamo Googlov Chrome? Ali je bolje zamenjati brkljalnik?

 19. Lope /

  Firefox: meni Orodja / Vključi zasebno brskanje

  IE8: meni Orodja / Brskanje InPrivate

  Chrome: viličasti ključ ob zvezdici na koncu naslovne vrstice / Novo okno brez beleženja zgodovine (New incognito window)

 20. Maverick /

  Za vse, ki vam niti slučajno ni vseeno kaj se dogaja z vašimi občutljivimi podatki, bodo definitivno prišli prav tudi vsi ostali nasveti za ohranjanje privatnosti, ki so objavljeni na povezavi pod člankom.
  Zgoraj navedeni postopek je le začetni korak, definitivno pa ne zadnji, kajti s tem boste googlu le preprečili hrambo podatkov za več kot 18mesecev, do takrat jih bodo pa veselo hranili in še naprej ustvarjali vaš profil.

 21. Mark /

  Pa kaj resno mislite, da z pritiskom na gumb za brisanje zgodovine, niohče ne more potem nič najti, ali kaj:)? Ah…ne verjamem, da masa ljudi zdej to počne samo zato, ker to 100% pomaga :)… He he he ah ja…

 22. Edi /

  Tudi pri private browsanju se google dokopa podatka iz katerega IPja je prišla poizvedba. V nobenem primeru nisi 100% neviden.

 23. Petra /

  Suuuuuper, hvala za pomoč. Lp Petra

 24. Slavka /

  HVALA za pomoč! In lp, Slavka