30.05.2014

izbris_podatkov_mailing

Sodišče EU je odločilo, da imamo evropski državljani pravico do izbrisa starih in nepomembnih informacij iz spletnega iskalnika Google oz. imamo pravico do pozabe. Vendar ne boste mogli zahtevati izbris Google zadetkov vsepoprek, uradno lahko zahtevate izbris določenih osebnih podatkov, ki so neprimerni, neustrezni (oz. ne več ustrezni), pretirani glede na razloge, iz katerih so bili obdelani, in pretečen čas. Izbris pa vendarle ne bo mogoč v primeru, ko interes javnosti prevladuje nad pravico posameznika, kot je na primer pri javnih osebnostih.

Kako izbrišete neprimerne zadetke, povezane z osebnimi podatki?

Google je pripravil poseben spletni obrazec, s katerim lahko evropski državljani zahtevajo izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih o njih zbere iskalnik.

Povezava do obrazca Search removal request under European Data Protection law

Ob prijavi je potrebno navesti:

 • ime, priimek, kontaktni e-mail naslov,
 • katere povezave (URL naslove)  želite izbrisati in zakaj. Za vsako povezavo, ki se pojavi med zadetki,  je potrebno utemeljiti, zakaj je neprimerna,
 • priložiti digitalno kopijo osebnega dokumenta (scan osebne izkaznice ali vozniškega dovoljenja),
 •  obrazec je potrebno tudi elektronsko podpisati. Prošnje bo osebno preveril nekdo pri Googlu in ne bodo obravnavane avtomatično.
Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Kako zabrisati sledi na spletu

V naslov bi zlahka zapisali »Po toči zvoniti je prepozno!« Z objavo na internetu je tako kot z zobno pasto – ko jo enkrat iztisnemo iz tube, jo le stežka spravimo nazaj. Pozorno izbirajte podatke, slike in video posnetke, kajti splet je javen prostor, zato je treba previdno izbirati informacije,…

Komentarji (10)
 • Zahtevana digitalna kopija osebnega dokumenta je v nasprotju z sedmim odstavkom 4. člena Zakona o osebni izkaznici (Uradni list RS, št. 35/11)!

  • Omenjeni odstavek zakona pravi, da je kopijo osebne izkaznice prepovedano hraniti v elektronski obliki. Za mnenje glede tega problema se lahko obrnete na informacijskega pooblaščenca, ki izvaja nadzor nad izvrševanjem določb 4. člena zakona. Sicer pa Google ne zahteva izrecno kopije osebne izkaznice.

  • Pozdravljeni!

   Razumljen je vpis imena in priimka v previden obrazec, pomeni, da enostavno vtipkate ime in priimek in kliknete Submit.

  • Da bi vam lahko podali bolj konkreten odgovor, bi vas prosili, da nam več podrobnosti o tem na katerih URL naslovih bi želeli, da se vsebina odstrani, pošljete na naš el. naslov cert@cert.si.

 • Pozdravljeni!

  Že dvakrat sem poslala URL-je, ki jih želim izbrisati iz iskalnih nizov Googla pri vpisu mojega imena in priimka. 90% je zbrisanih. Ostajata še vedno dva zadetka, ki se pojavljata, kljub temu, da so lastniki članke umaknili z oči javnosti. En zadetek je celo prvi in prikaže del vsebine članka, sicer ne obstaja, ko na njega klikneš ampak je še vedno moteče, ker je tam.

  Poleg tega je tudi moja osebna slika še vedno vidna pod vpisom imena in priimka, kljub temu da so članek umaknili. V URLje je pa ne morem pripet kot povezavo, ker potem ne morem poslat zahteve, ker me program naprej ne spusti.

  Prosim pomagajte. Kaj še lahko naredim? Na koga se lahko obrnem?

  Lep pozdrav.

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *