Skoči na vsebino

Informacija o prijavah v Gmail in Facebook račun

Gmail in Facebook omogočata uporabnikom, da na enostaven način za nekaj zadnjih prijav pridobimo podatke, iz katerih IP naslovov je prišlo do prijave. Ti podatki so nam lahko v pomoč v primeru, če sumimo, da nam je nekdo ukradel geslo za dostop. Na podlagi IP naslova namreč lahko ugotovimo, kateremu ponudniku dostopa pripada, v nekaterih primerih pa tudi približno lokacijo. V primeru kazenskega pregona pa se lahko na podlagi IP naslova ter točnega časa prijave pridobi tudi podatke o uporabniku tega IP naslova.

Spodaj so navedena kratka navodila, kako lahko sami pridemo do informacije o prijavah v Gmail in Facebook.

Gmail

Prijavite se v svoj profil preko spletnega vmesnika https://gmail.com. Povsem spodaj na spletni strani pri prikazu zadnje aktivnosti kliknite na “Podrobnosti”. Odprlo se bo novo okno s podatki o zadnjih prijavah.

Nedavna aktivnost
Nedavna aktivnost

Facebook

Prijavite se v svoj Facebook profil, nato zgoraj desno kliknite “Uporabniški račun”, izberite “Nastavitve računa”.

V levem meniju izberite “Varnost”, nato kliknite na “Naprave, v katerih si prijavljen”.

Facebook aktivne seje
Facebook aktivne seje

Informacijo o IP naslovu najdete tako, da se z miško postavite nad informacijo o lokaciji.

IP naslov aktivne seje
IP naslov aktivne seje

Podatki o IP naslovu

Ko pridobimo podatek o IP naslovu, lahko iz javno dostopnih WHOIS podatkov ugotovimo, kdo je ponudnik tega IP naslova. Pri tem si lahko pomagamo s katero od spletnih WHOIS storitev, npr. na spletni strani http://www.db.ripe.net/whois, ali pa se za pomoč obrnete na nas.

Podatki o IP naslovu
Podatki o IP naslovu

V konkretnem primeru vidimo, da IP naslov  pripada ponudniku storitev Arnes. Včasih se v WHOIS podatkih nahajajo tudi podatki o določenih osebah. Vendar pa tu ne gre za osebne podatke o uporabniku določenega IP naslova, ampak za odgovorno osebo ponudnika storitev. Podatke o uporabniku določenega IP naslova ima ponavadi samo ponudnik dostopa, ki pa te podatke v večini primerov lahko posreduje zgolj na podlagi zaprosila policije ali odredbe sodišča.

Posodobljeno 18.11.2016

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. nevim shandarla /

    lepo