Skoči na vsebino

Hekerski napadi v Sloveniji

Povprečen spletni uporabnik  je prepričan, da se hekerski napadi dogajajo nekomu povsem tretjemu »tam na internetu«. Žal smo izpostavljeni vsi, tako naši domači računalniki kot spletni strežniki malih podjetij.

Ob napadu lahko ostanemo brez vseh shranjenih dokumentov ali celo brez spletne trgovine. Šele takrat se ponavadi vprašamo ”Zakaj ravno jaz?” Odgovor se glasi ”Zato, ker lahko.” Glavni vzrok za hekerske napade na podjetja so v večini primerov slabo vzdrževane spletne strani oz. naši neposodobljeni brskalniki.

Primere hekerskih napadov, ki so se zgodili v Sloveniji, si oglejte v video prispevku!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Podjetniki, vaša spletna stran potrebuje vašo pozornost!

Lastniki spletnih strani v Sloveniji se premalo zavedajo, da če za spletno mesto ne poskrbijo, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do zapleta. Torej, kako skrbeti za spletno stran? V vodiču ABC varnosti za lastnike spletnih strani so opisana najpogostejša tveganja in podani ključni nasveti ter kontaktni naslovi, kamor se lahko obrnejo v primeru težav. Vse informacije so na voljo na strani vni.si/www.

Nasveti za lastnike spletnih strani
Nasveti za lastnike spletnih strani

Virus, ki vam zaklene računalnik in zahteva plačilo 100 evrov

Lahke tarče smo tudi običajni uporabniki, ki vsakodnevno brskamo po spletu. Uporabniki doma smo izpostavljeni izsiljevalskim računalniškim virusom, ki nam zaklenejo računalnik, ali pa še huje: zašifrirajo naše datoteke in nato zahtevajo odkupnino. Tak primer je virus Ukash, ki od uporabnika zahteva plačilo globe pod pretvezo nelegalnega prenosa avtorsko zaščitenih vsebin.

Uporabniku se ob zagonu računalnika prikaže lažno sporočilo slovenske policije, v katerem zahtevajo plačilo globe 100 evrov, kot nadomestilo za storjene prekrške ). Statistika kaže, da zadnjih nekaj mesecev skoraj ne mine dan, da se zaradi okuženega računalnika kdo ne bi obrnil na SI-CERT. Kot pravijo, obstaja več verzij zlonamernega programa Ukash, trenutno so seznanjeni s šestimi različicami, ki so se do sedaj širile med slovenskimi uporabniki.

Obvestilo Policije
Zaslon, ki prikazuje virus UKASH

Če ste tudi vi med nesrečneži, ki so staknili okužbo z izsiljevalskim virusom, najdete na TEJ STRANI vse napotke, kako lahko virus odstranite. Nikakor pa ne pristanite na izsiljevanje in ne pošiljajte denarja avtorju virusa!

Kako sploh pride do okužbe z izsiljevalskim virusom Ukash? Okužite se z brskanjem po običajnih spletnih straneh, na katerih se nahaja podtaknjena koda (gre za t.i. napad v mimohodu, ang. drive-by-download). Škodljiva koda, podtaknjena na določeni spletni strani, poskuša izkoristiti morebitne varnostne luknje v brskalniku obiskovalca.

Zato svetujemo:

  • obvezno namestite antivirusni program in ga tudi redno posodabljajte;
  • redno posodabljajte svoj brskalnik in vse njegove vtičnike;
  • redno posodabljajte vse nameščene programe (npr. PDF-prikazovalnik, Flash, QuickTime, RealPlayer, VLC-predvajalnike).

Trenutno je najbolj ranljiv vtičnik Java, zato namestite zadnjo verzijo Jave (najdete jo na tej strani http://java.com/en/download/index.jsp) in jo redno posodabljajte. Če Jave ne potrebujete v brskalniku, jo odstranite prek Nadzorne plošče.

Virusi pa žal postajajo vedno bolj napredni in včasih nam ne preostane drugega kot lastna varnostna kopija (backup) vseh dokumentov. Jo imate? Pravo vrednost varnostnih kopij spoznamo šele takrat, ko okužba z računalniškim virusom ohromi vse naše dokumente.

Diplomska naloga, finančna poročila za službo, poročne fotografije, službena korespondenca. Naštevamo le nekaj primerov dokumentov, ki jih nikakor ne bi želeli izgubiti. Zato je prvi (in najpomembnejši) korak spoznanje, kakšno vrednost imajo podatki, shranjeni na našem računalniku.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.