Skoči na vsebino

Največja grožnja za pametne telefone

Slika, ki prikazuje žensko roko, kako upravlja pametni telefon.

Pametni telefoni in tablice so postali čisto prava konkurenca računalnikom in prenosnikom in imajo skoraj vse, kar ima računalnik: lasten operacijski sistem (na primer Android, iOS, Windows Phone) in brskalnik, s katerim brskamo po spletu.

Namesto programov na mobilnih napravah uporabljamo aplikacije: za prebiranje pošte, brskanje, družbeno mreženje, branje novičarskih portalov, igrice, budilko itd. Nekatere so prednaložene že ob nakupu, druge lahko kupimo ali jih brezplačno naložimo prek aplikacijskih trgovin (na primer Google Play, App Store, Marketplace).

Podobne so tudi varnostne grožnje, ki prežijo na uporabnike pametnih naprav.

Največja grožnja pametnemu telefonu

V svetu pametnih telefonov največjo grožnjo predstavlja uporabnik, ki ne nalaga posodobitev operacijskega sistema, ne posodablja aplikacij ali pa jih celo nalaga iz nepreverjenih virov (edine uradne trgovine za aplikacije so Play Store za Android operacijski sistem, iStore za Apple in Market Place za Windows phone).

Ignoriranje obvestil o posodobitvah, ki so na voljo, je zagotovo ena izmed slabših idej; posodobitve med drugim prinašajo zakrpane varnostne luknje in ranljivosti ter tako znatno pripomorejo k varnostni vašega pametnega telefona ali tablice. Tudi aplikacijam iz nepreverjenih virov, raznim igricam in stavnicam se raje izogibajte. Namesto zabavne vsebine boste lahko sami sebi naklikali virus.

Vendar jo lastniki pametnih naprav v primerjavi z lastniki računalnikov odnesejo slabše, predvsem na račun antivirusnih programov. Če se pri uporabni računalnika lahko zanesemo na njihovo učinkovitost, se zadeva spremeni, ko se pogovarjamo o pametnih napravah.

Virusi in antivirusni programi za pametne naprave

Antivirusni programi za pametne naprave sicer obstajajo, vendar so v primerjavi z računalniškimi dosti manj učinkoviti in zanesljivi − na škodo uporabnikov pametnih naprav. Tudi pametni telefoni so tarča izdelovalcev škodljive programske opreme.

Sum na virusno okužbo nam lahko vzbudi nenadno zmanjšanje trajanja baterije, slabšo zmogljivost ali neobičajno delovanje telefona. Vendar so isti simptomi lahko posledica preobremenjenega pomnilnika telefona. Kako lahko torej vemo, da je naš pametni telefon ali tablica okužen z virusom?

Nekateri virusi se tako skrijejo, da jih je zelo težko odkriti. Virusi, ki prestrezajo naša gesla delujejo v napravi potuhnjeno, njihovega delovanja niti ne opazimo, kar je v prvi vrsti tudi namen zlonamernega programa za krajo podatkov. Spet drugi virusi sami odpirajo reklamna okna, nas motijo pri našem delu na pametnem telefonu in njihovo aktivnost zaznamo takoj.

V skladu s trendom škodljive programske opreme na računalnikih so tudi pri pametnih telefonih vse pogostejša grožnja izsiljevalski virusi, ki zaklenejo vse naše podatke; fotografije, imenik, koledar … in v zameno za odklepanje podatkov zahtevajo odkupnino. Tudi v tem primeru boste delovanje virusa opazili hitro − ko ne boste mogli dostopati do vaših datotek. Najbolje jo bodo odnesli uporabniki z varnostno kopijo dokumentov oziroma sinhroniziranim kopiranjem v oblak. Preostali bodo za svoje dokumente morali plačati odkupnino ali pa se lahko od njih za vedno poslovijo.

Če sumite, da bi vaš telefon utegnil biti okužen z virusom, lahko poskusite enega izmed naslednjih korakov

1. Z antivirusnim programom preverite vsebino telefona.

2. Če to ne deluje, telefon ponastavite na tovarniške nastavitve (pred tem se prepričajte, da imate aktualno varnostno kopijo pomembnih podatkov, saj ponastavitev izbriše vse uporabnikove podatke in telefon povrne v stanje ob nakupu).

3. V skrajnem primeru pa lahko telefon odnesete na najbližji servis, kjer vam bodo ponovno naložili operacijski sistem.

Ponastavitev tovarniških nastavitev
Zaslon, ki prikazuje okno za ponastavitev tovarniških nastavitev

Ukraden telefon

V primeru okvare ali kraje telefona morate predhodno poskrbeti za nekaj osnovnih varnostnih nastavitev, s katerimi boste zavarovali svoje podatke in preprečili, da bi do njih prišli drugi.

1. Zaklepajte telefon. Takoj nastavite PIN številko ali zaklepanje s potegom po številčnici (to možnost ponuja Android).

2. Na pametnem telefonu nastavite varnostno kopiranje − avtomatsko shranjevanje podatkov s telefona na domači računalnik ali v oblak.

3. Lastniki Androidov imate na voljo aplikacijo Android device manager, s pomočjo katere lahko na daljavo izbrišete podatke iz ukradenega telefona, lahko ga zaklenete ali prisilite v zvonjenje. Če ste s telefonom prijavljeni v Crome brskalnik, preprosto prek druge naprave v brskalnik vpišite »Find my phone« in brskalnik bo napravo lociral na nekaj deset metrov natančno. Manj uporabna funkcija, če ste telefon založili v vašem domu, gotovo pa zelo koristna v primeru kraje.

4. Lastniki Apple naprav vklopite funkcijo »Find my iPhone«, ki bo pomagala locirati pogrešano napravo. Prav tako lahko na daljavo sprožite zvonjenje, pošljete sporočilo …

Top 5 nasvetov za varno rabo pametnih naprav

 1. Zaslon telefona zaklepajte s pinom ali z vzorcem.
 2. Redno posodabljajte operacijske sisteme in aplikacije, ki ste jih naložili izključno iz preverjenih virov (Google Play, App Store in Market Place) in ne nalagajte sumljivih datotek, ne glede na to, kako zanimive so.
 3. Povežite se samo na uradna wi-fi omrežja. Še bolje bo, da uporabite prenos mobilnih podatkov, če imate to možnost.
 4. Nastavite sinhroniziranje oziroma varnostno shranjevanje v oblak.
 5. Vklopite funkcijo za iskanje pogrešanega telefona (Android Device Manager ali Find my iPhone).
ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah
ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah

Več o varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah najdete v priročniku ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah.

Komentarji / 5

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Vito /

  Hvala

 2. Pajdaš /

  ampak kam pa naj vpišemo find my phone?

  1. Varni na internetu /

   Find my phone je funkcionalnost za Android naprave in deluje, če je telefon priklopljen na wireless omrežju. V tem primeru ‘Find my phone’ vpišite kar v Google brskalnik. Lastniki Apple naprav preverijo lokacijo z vpisom v iCloud ali prek aplikacije Find my iPhone.

 3. Lana skubic /

  želim si imeti že preden bom stara 18let

 4. Suzana /

  Zelo uporabni nasveti!