Skoči na vsebino

Goljufije prek telefonov

Zadeli ste dva in pol milijona funtov!” Znano sporočilo, ki najavlja goljufijo z neobstoječim loterijskim zadetkom, je prejelo večje število uporabnikov v Sloveniji z SMS sporočilom. Kampanja je potekala v noči med 8. in 9. marcem. O tovrstnih primerih smo že pisali – če vas zanima, kako poteka izvedba takšne goljufije, vas vabimo k branju našega prispevka Poskus loterijske prevare preko SMS sporočil.

SMS sporočilo, ki obljublja 2,5 mio GBP.
SMS sporočilo, ki obljublja 2,5 mio GBP.

Dan prej smo na SI-CERT dobivali prijave o SMS sporočilih iz maroškega območja (+212) s kratko vsebino: “Pokliči me prosim,” (v slovenščini) pri čemer številka, ki je navedena v sporočilu, sploh ne obstaja.

Ob tem velja spomniti, da je številka klicočega, ki jo vidimo na telefonu, bolj informativne narave in da mnogi operaterji internetne telefonije svojim naročnikom ponujajo možnost, da si sami nastavijo poljubno številko (ali niz znakov), ki se bo prikazala klicanemu. Zato ne gre prehitro sklepati na podlagi te številke o dejanski lokaciji goljufov.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Igor Jerele /

  Dobivam klic iz številke, včeraj je bila vpisana kot, 004980080292 danes je spremenjena v +4980080292. Tujini nisem zaupal številko, zato mi je postalo sumljivo. Se ne oglašam. Zanima me, ali je številka sprožena iz Slovenije, oziroma od kod je ta številka. Google pravi, da je morda spam.

  1. Varni na internetu /

   Do sedaj še nismo obravnavali primera v povezavi s predmetno telefonsko številko, je pa glede na mednarodno klicno kodo klic prišel iz Nemčije. Mogoče gre v tem primeru za prevaro po telefonu, kot so npr. lažni klici Microsoft tehnične pomoči, ponudbe za različna vlaganja v finančne verige, ipd.

   https://vni.si/klici-lazne-microsoftove-tehnicne-pomoci/

   Če se na sumljive klice samo oglasite, ste lahko brez skrbi – vsaj kar se dodatnih stroškov tiče. Vsekakor pa je pravilno, da na tovrstne neznane telefonske številke klicev ne vračate.

   Če se bodo taki klici ponavljali, vam predlagam, da se za pomoč obrnite na vašega operaterja. Pri le-tem se lahko pozanimate glede možnosti blokade teh klicev. Če vam telefon to omogoča pa lahko klice blokirate tudi na svojem telefonu.

 2. Miha /

  Prejel sem klic iz ZK številke +44 7941 218234. Gospod se je predsavil kot predstavnik Microsofta in hotel na daljavo popraviti napako na mojem računalniku, ki jo je sistem avtomatično poslal Microsoftu.

  Na spletnih straneh Microsofta piše, da ne oni ne njihovi partnerji kličejo nenapovedano. (“cold calls”).

  Kam lahko prijavim ta poizkus prevare? V meniju Prijave na tem spletu ni možnosti prijave prevar prek telefona.