Skoči na vsebino

Goljufi kličejo zaradi Windows XP

Danes smo ponovni prejeli prijave glede sumljivih klicev – gospod, z indijskim naglasom, se predstavi, da kliče iz Microsoftovega oddelka za pomoč uporabnikom zaradi podaljšanja Windows XP podpore. Prijazno vam želi “pomagati pri nadgradnji”. Taka vrste prevare ni nekaj novega.

V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, je pa redko, da goljufi kličejo v Slovenijo. Običajno vas prevaranti želijo prepričati, da je vaš računalnik okužen in vam bodo pomagali pri odpravi virusa, takšne prijave smo obravnavali že lansko leto, tokrat pa je izgovor iztekajoča podpora operacijskemu sistemu Windows XP.

Windows XP – dober izgovor za goljufe
Zaslon operacijskega sistema Windows XP z različnimi odprtimi aplikacijami

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika.

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali. Običajno program za oddaljen dostop (npr. Team Viewer), preko katerega prevaranti dobijo nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe ali pa sistem celo namerno poškodujejo. Na koncu vas napotijo na spletno stran, kjer morate vpisati osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne uporabniške datoteke oz. kako drugače zablokirajo računalnik. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak  boste le ostali brez denarja, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo da pogovor nemudoma končajo ter na SI-CERT sporočijo telefonsko številko, iz katere so prejeli klic.

Bodite pozorni

  1. Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi.
  2. Predstavnik Microsofta vas NIKOLI ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare,

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.