Skoči na vsebino

Facebook Messenger virus – za kaj točno gre?

Je tudi vam prijatelj čudno sporočilo prek Facebook Messengerja? Sporočilo, ki vsebuje samo vaše ime in zapis ‘VIDEO’ s smeškom in povezavo, npr. Tomaž Video http://bit.ly/2hCnXj0

Za kaj gre? Testirali smo, kaj se skriva za povezavo in ugotovili, da se odvisno od uporabnikovega brskalnika, pojavijo različne »možnosti« nadaljnjih korakov.

Najprej nas klik usmeri na stran Google Docs, kjer nas vabijo, da kliknemo na video posnetek, ki pa je samo slikica z ikono video predvajalnika.

Usmeritev na Google Docs
Zaslon, ki prikazuje posnetek na katerem je oseba z zajcem

Če uporabniki brskalnikov Firefox in Internet Explorer oz. Edge kliknemo, nas pelje na naslednjo stran, kjer se ponudi možnost namestitve programa Advance System Care,  ki naj bi preskeniral računalnik za virusi.

Seveda program najde veliko »virusov«, ki jih proti plačilu tudi odstrani (jasno ne 😉 ). Sama namestitev programa ni samodejna, ampak je za namestitev potrebna interakcija uporabnika. Torej ne gre za avtomatsko namestitev in širjenje, ampak mora uporabnik »naklikati« vse nadaljnje korake, ki pripeljejo do namestitve programa.

Kaj storiti, če ste si naložili ta programček? Med nastavitvami svojega računalnika poiščite Add or remove programs in odstranite program Advance System Care.

Program Advanced System Care
Program Advanced System Care

Če uporabljate spleti brskalnik Google Chrome, pa vas preusmeri na spletno stran, ki ponudi možnost namestitve razširitve brskalnika (extension), prek katere se širijo nadaljnja lažna Facebook sporočila. Tudi v tem primeru namestitev razširitve ni samodejna, ampak je ravno tako potrebna interakcija uporabnika.

Sayimi razširitev brskalnika
Sayimi razširitev brskalnika

Kaj storiti, če ste si namestili to razširitev?  Zaženite brskalnik Chrome in v zgornjem desnem kotu poiščite gumb za meni, izberite Več orodij in možnost Razširitve. V seznamu opravil poiščite razširitev, jo označite in kliknite na ikono za koš.

Odstranitev razširitve iz Chrome brskalnika
Zaslon, ki prikazuje, kako odstraimo razširitev iz Chrome brskalnika

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.