Skoči na vsebino

Facebook: kako me vidijo drugi?

Facebook vsake toliko časa spreminja nastavitve zasebnosti. Zato je dobro, če uporabniki nekajkrat letno preverimo, kako do našega profila dostopa javnost oz. vsi, ki niso na seznamu prijateljev, katere fotografije si lahko ogledajo neznanci in katere osebne podatke delimo s celim svetom. Verjetno ni nobene potrebe po tem, da je sta vaš elektronski naslov in telefonska številka javna. Zelo natančno lahko nastavite objave, za katere želite, da so vidne vsem; osebni dosežki, opravljeni tečaji … Nikoli ne veste, kdaj bo na vaš profil naletel bodoči delodajalec. Lahko se pa odločite in omejite vidnost vseh objav samo na vaše prijatelje.

Vsebina profila

Posebej za vsako objavo ali fotografijo na vašem profilu lahko določite, da je vidna samo vam, vsem prijateljem, prijateljem vaših prijateljev ali celotni javnosti. Kliknite na menijski gumb s tremi pikami in izberite možnost ‘Poglej kot’.

Kako me na Facebooku vidijo drugi?
Zaslon, ki prikazuje, kako na Facebooku pogledamo, kako nas vidijo drugi.
Lahko preverite, kako do vašega profila dostopjao posamezni prijatelji ali pa celotna javnost.
Zaslon, kje lahko preverite, kako do vašega profila dostopjao posamezni prijatelji ali pa celotna javnost.

Slike, na katerih vas označijo prijatelji

Poskrbite, da vas prijatelji ne bodo več označevali na kočljivih fotografijah. Omejitev označevanja pomeni, da vam Facebook vsakič, ko vas nekdo označi, to najprej pošlje v pregled. Vi pa se sami odločite, ali želite, da je oznaka sploh vidna na vaši časovnici.

Izberite nastavitve Facebook časovnice.
Zaslon, ki prikazuje, kje najdemo nastavitve Facebook časovnice
Vključite možnost ‘Poglej objave, v kateri so te označili’ in natančno preglejte in posodobite vse ostale nastavitve.
Zaslon, ki prikazuje, kje lahko vključite možnost 'Poglej objave, v kateri so te označili' in natančno preglejte in posodobite vse ostale nastavitve.

Komentarji / 12

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Karmen /

  Spoštovani, moram vam priznati, da je ravno ta sprememba, ki je bila pred kratkim, mnogo slabša. Sedaj lahko vidijo moj zid celo tiste osebe, za katere prej niso imele dostopa oz. ga niso mogle videti. Tako da sploh ne vem, kako pridem do nastavitve, da ne vidi vsaka oseba mojega zidu. Pri Kako se povezati (Who can post on your Wall?)? sta le dve opciji, moji prijatelji ali samo jaz oz. brez po meri, medtem ko je bilo prej več možnosti. Če se motim, prosim, da mi odgovorite, da ne spet prišlo do kakšne zlorabe. Hvala in lep pozdrav

  1. info@varninainternetu.si /

   Na Facebooku lahko preverite, kako ostali vidijo vaš profil. To storite tako, da v svojem profilu zgoraj
   desno kliknete gumb “Poglej kot …”, in v obrazec vpišete ime prijatelja ali kliknete na “public”, če
   hočete videti, kako je vaš profil javno viden. Če boste opazili, da je vaš
   profil preveč odprt, lahko za vsako objavo določite, komu je vidna, in sicer s klikom na gumb zraven
   objave (npr. slika, album, objava na zidu ipd.).

   Drugače pa si lahko na strani “Nastavitve zasebnosti” pri “Nadzor vaše privzete zasebnosti” privzeto
   nastavite, kdo vse lahko vidi vaše objave. Če želite imeti zaprt profil, lahko nastavite, da vaše objave
   vidijo samo “Prijatelji” (ali morda “Prijatelji vaših prijateljev”).

   Če je glede tega še kakšna nejasnost, smo seveda na voljo za pomoč preko elektronske pošte, morda pa bi
   bilo še najbolje, da nas pokličete na 01/4798822.

 2. Neja /

  Pozdravljeni,
  večina nastavitev imam samo za prijatelje, razen profilne slike, da če me kdo išče me lahko prepozna in kontaktira, saj brez slike je to brca v temo. Moti me edino to, da so poleg slike vidni tudi komentarji slike. Če je facebook že tako napreden, lahko bi obstajala funkcija da so komentarji vidni ali skriti. Saj slika je eno, debate pod njo pa so že bolj osebna stvar, in se tiče tudi komentatorejv.

  1. Varni na internetu /

   Tudi če profilno sliko nastavite vidno samo za prijatelje, jo bo oseba, ki ni med vašimi prijatelji še vedno lahko odprla, samo komentarjev ne bo mogla videti. Takšna nastavitev na Facebooku velja že nekaj časa in mirne vesti lahko v albumu s profilnimi fotografijami za vse nastavite vidnost samo za prijatelje.

  2. Pajdaš /

   Hvala za dober nasvet.

 3. Pepa /

  Pozdravljeni, imam nastavitev kdo lahko vidi moje objave ‘prijatelji’. Vendar se mi zadnje čase dogaja, da vidijo mojo objavo tudi prijatelji prijateljev, ki komentirajo mojo objavo. To me moti. Kako lahko to omejim.

  Hvala

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni, v nastavitvah profila v rubriki zasebnost in časovnica in označevanje, lahko nastavite, kdo lahko vidi vaše objave. Več pa si lahko preberete še na https://www.facebook.com/help/www/459934584025324.

 4. sonja /

  Pozdravljeni…
  že dalj časa mi opcija ‘poglej kot’ na fb ni dostopna. Mi lahko to objasnite, prosim.

  Hvala za odgovor.

 5. Miran /

  Ne bi smelo biti tako kot je, da so na fb osebe brez svoje fotografije in brez vsakega podatka. Navedejo neko ime in tudi priimek, kateri pa ne pove nič, in potem dajejo neprimerne komentarje. Kam jih naj prijavim?

  1. Varni na internetu /

   Če menite, da gre za kršitev pravil uporabe, lahko profile in njihove objave prijavite na Facebook. Navodila, kako to storite, so na spletni strani https://www.facebook.com/help/263149623790594/