Skoči na vsebino

BLACK FRIDAY, CYBER MONDAY … ali da poceni na koncu ne bo postalo predrago!

Pred vrati so Black Friday, Cyber Monday in nakupi ob božično novoletnih praznikih. Popusti in druge ugodnosti so v tem času za potrošnike še posebej mamljivi. Kljub vsemu pa previdnost pri nakupih na spletu ne bo odveč. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu opozarja pred lažnimi spletnimi trgovinami in svetuje, da si pred vsakim nakupom v spletni trgovini vzamete nekaj časa in spletno trgovino v kateri želite kupovati, tudi preverite. Znakov, ki kažejo na to, da je spletna trgovina lažna, je več.

Najprej preverite cene.

Kljub temu, da je to čas visokih popustov in ste na spletu našli trgovino, ki ponuja izdelke priznanih blagovnih znamk po smešno nizki ceni, npr. Gucci torbico za 20 eur, obstaja velika verjetnost, da kupujete ponaredek ali pa je spletna trgovina lažna, kar pomeni, da boste samo plačali, prejeli pa ničesar.

Vse je na zalogi, dostava je brezplačna po celem svetu?

Je res v času največjih popustov vse na zalogi? Če nakupujemo pri uveljavljenem spletnem trgovcu, morda to niti ne bi bilo tako zelo sumljivo. Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran, kjer ponujajo npr. 70% ali 80 % popust, pa še brezplačno dostavo, pa se nam tukaj pokaže drugi znak, da je trgovina v kateri želimo kupovati verjetno lažna, zato je nujno, da preverite še nekaj podatkov.

Kdo je trgovec? Kdo sploh stoji za spletno trgovino? Katero podjetje je to, kje se nahaja (naslov podjetja)? 

Preverite, kako lahko kontaktirate trgovca (telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov). Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega kontakta? Je telefonska številka izmišljena, največkrat napišejo kar 123456789 in ali je mogoče E-MAIL NASLOV OD BREZPLAČNEGA PONUDNIKA  Spletni goljufi, ki stojijo za spletnimi trgovinami za komunikacijo  uporabijo brezplačni poštni predal gmail.com, hotmail.com,outlook.com, 163.com,…, kar je še en znak, ki lahko kaže na prevaro.

Preverite domeno

Na koncu pa lahko na spletni strani http://whois.domaintools.com/ preverite, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni.  Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov.

Če ste spletno trgovino dobro preverili in se odločite za nakup, pa preden vpišete podatke svoje plačilne kartice preverite še ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS, saj to dokazuje, da gre za varno povezavo in pomeni, da je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

Več informacij o lažnih spletnih trgovinah najdete na naši spletni strani Varni na internetu in video sporočil.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.