Skoči na vsebino

Bedarije, ki krožijo na Facebooku

Kakšen pričetek leta. V prvih dneh 2017 so naše časovnice na Facebooku zasute z res neverjetnimi objavami, ki jih uporabniki čisto nekritično delijo naprej, čeprav so daleč od resnice (nič nenavadnega za Facebook 😉 Izpostavljamo 3 največje bedarije, ki trenutno krožijo, no ena je precej nevaren poskus kraje Facebook gesla, ki lahko povzroči precej težav.

1. Facebook bo prosil za plačilo vstopa

Nikakor ne drži,  podjetje Facebook zelo dobro razume, kako lahko na drug način služi denar, čeprav je uporaba za navadne smrtnike (vsaj na prvi pogled) brezplačna. In tako bo verjetno tudi ostalo. Naredite si uslugo in raje ne kopirajte objave na zid oz. če ste to storili, nam pošljite sliko modre ikone, ki ste jo pridobili 🙂

Facebook ne bo plačljiv, brez skrbi!
Obvestilo, ki nas skuša prepričati, da bo Facebook od zdaj naprej plačljiv.

2. Vaš Facebook račun bo izbrisan!

Na videz zelo resno opozorilo (s simpatičnim klicajem), ki naj bi vam ga pod sliko v obliki komentarja pustil “Facebook Security Terms”. Ker naj bi kršili Facebook pravila, bo vaš račun nepreklicno deaktiviran, če v naslednji 12 urah ne potrdite svojega računa. Kako? Jasno, sledite povezavi, ki nima popolnoma nobene povezave s Facebookom in nato vpišete svoje geslo.

Še enkrat ponovimo. Nikoli in nikdar vas ne bo ponudnik storitve (Facebook, Google, PayPal itd.) pozval, da sledite povezavi in ponovno vpišete svoje geslo. Pa saj ga že poznajo! Gre za poskus phishing kraje gesla, s katero vas goljufi skušajo prepričati, da jim izdate svoje geslo, nato pa brez težav dostopajo do vašega računa.

 

Poskus kraje Facebook gesla
Lažno obvestilo s strani "Facebook Security Terms", s katerim nam poskušajo ukrasti geslo

3. Narobe vpisan PIN na bankomatu prikliče policijo

Neverjetno, ampak ta objava vsakih nekaj mesecev zaokroži med Facebook prijatelji in lahko samo upamo, da še nihče ni tega poskusil. Tole se pa res ne splača zapomnit, ker ne drži!!! Samo pomislite, kaj pa če je PIN številka 1331? Če vpišete napačen PIN, nikakor ne boste priklicali policije, niti vam bankomat ne bo izplačal denarja, zato raje ne delite objave.

 

PIN številka, vpisana v obratnem vrstnem redu vam ne bo pomagala
Neresnična objava, ki trdi, da bo vpis naše bančne PIN številke na bankomatu sprožil alarm na policiji.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Štefan /

    Pametni nasveti,ki lahko marsikomu prihranite težave…