Skoči na vsebino

Bankomat mi je zadržal kartico

Ste tudi vi ob dvigu z bankomata ostali neprijetno presenečeni brez vaše debetne kartice Maestro? Razlog je v tem, da ste v preteklosti dvignili denar na bankomatu, ki je bil opremljen s t.i. skimming napravo. Naprave omogočajo goljufom prestrezanje magnetnega zapisa vaše kartice, ter zajem vaše PIN kode. S pomočjo teh dveh podatkov goljufi lahko brez vaše vednosti kradejo denar iz vaših računov.

Tako je prirejen bankomat opremljen z dodatno režo, ki je nameščena prek osnovne reže za vstavitev vaše bančne kartice.

Primer skimming naprave za prebiranje magnetnega zapisa (vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/tatovi-bancnih-pin-stevilk-spet-na-delu/271429)
Primer skimming naprave

Za zajem vaše varnostne PIN kode pa je v večini primerov uporabljena majhna kamera, ki je nameščena na vrhnjem delu bankomata.

Primer kamere za zajem vaše varnostne PIN kode (vir: http://krebsonsecurity.com/all-about-skimmers/)
Primer kamere za zajem vaše varnostne PIN kode

V kolikor ustrezno zakrijemo svoj vnos varnostne PIN kode, tako preprečimo goljufu, da bi prišel do drugega varnostnega podatka in tako preprečimo krajo denarja z našega računa. Vendar pa pri naprednih skimming napravah tudi ta ukrep ni zadosten, saj goljufi v zadnjem času uporabljajo posebej prirejeno lažno tipkovnico za vnos PIN kode, ki jo nalepijo kar čez pravo. Ta dva podatka omogočata goljufom izdelavo ponaredkov vaše bančne kartice in dvige v vašem imenu.

Primer prirejene tipkovnice za zajem varnostne PIN kode (vir: http://krebsonsecurity.com/all-about-skimmers/)
Primer prirejene tipkovnice za zajem varnostne PIN kode

V primeru, da vam je banka blokirala vašo debetno kartico Maestro, je to najbrž posledica vašega dviga v centru Ljubljane v začetku meseca novembra. Tam so namreč odkrili bankomat z  nameščeno skimming napravo. Ali so goljufi tudi tokrat poskušali, oziroma bili uspešni pri poskusih dviga denarja z vašega računa, je težko reči. Morda bi bilo pametno, da bi banke znotraj storitev elektronskega bančništva razmislile tudi o vzpostavitvi pregleda neuspelih avtorizacij. Tako bi lahko namreč komitenti videli tudi tiste dvige, ki niso uspeli, in morda niso bili zahtevani z njihove strani.

Vsekakor je pohvalen odziv naših bank, ki so po prejeti informaciji s strani procesnega centra, blokirale debetne kartice imetnikov, ki bi lahko bile predmet zlorabe. Posamezne banke so se odločile, da bodo komitentom zamenjale njihove debetne kartice z novimi, spet druge so se odločile, da ponudijo komitentom možnost bodisi deblokade ter spremembe PIN kode ali pa izdajo nove kartice proti plačilu. Ob vse pogostejših zlorabah pa je vsekakor na mestu vprašanje o smiselnosti takega početja, saj bomo v prihodnje ob rahlo nepazljivi uporabi lahko ponovno padli v nemilost blokade debetne kartice, banka pa bo v primeru brezplačne izdaje nove kartice deležna vedno novih stroškov z izdajo novih kartic.

Za konec pa še pogled primera končnega izdelka goljufov, ter kratek posnetek, ko so bili ujeti pri delu s strani varnostne kamere.

Razlika med bankomatom brez in z nameščeno skimming napravo (vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/tatovi-bancnih-pin-stevilk-spet-na-delu/271429)
Razlika med bankomatom brez in z nameščeno skimming napravo

Več informacij o skimming napravah je na voljo na naslovu http://krebsonsecurity.com/all-about-skimmers/

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

    1. Varni na internetu /

      Skimming je globalen problem. Naš namen je bil opozoriti na različne vrste skimming naprav, ki vas lahko pričakajo ob dvigu na bankomatu. Zaradi enotnih proizvajalcev bankomatov (Diebold, IBM, NCR, Wincor Nixdorf,…), tako v ZDA kot v EU, vas lahko pričakajo tudi podobne skimming naprave.