Skoči na vsebino

Svetovni dan varnostnega kopiranja

31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja ali World Backup Day.

Imate pripravljen rezervni načrt, če vam virus zašifrira dokumente? Izguba podatkov je danes ob poplavi najrazličnejših izsiljevalskih virusov možen bolj kot kdajkoli. Na žalost pa se prave vrednosti dokumentov zavemo šele takrat, ko ostanemo brez njih.

Koliko so vredni vaši podatki? Od 500 – 2000 EUR!

Morda bi marsikdo zamahnil z roko, češ ‘Saj nimam nič takega, zakaj bi pa nekdo hotel moje stare slike?‘ Ne vaše slike, vaš denar in posledično zaslužek je tisti, ki spletne kriminalce žene k pošiljanju virusov. Izsiljevalski virusi so v svetu kibernetskega kriminala že dolgo poznana grožnje, a v zadnjem letu doživljajo razcvet, odkupnine so od začetnih 500 narasle na visokih 2000 €. Leta spominov in najpomembnejših dokumentov se lahko izgubijo v enem dnevu: poročne fotografije, posnetek otrokovih prvih korakov, diplomska naloga, finančna poročila, službena korespondenca in pogodbe. Uporabniki, ki nimajo ustrezne varnostne kopije,  lahko dokumente povrnejo samo še s plačilom odkupnine.

Izsiljevalski virusi se najpogosteje širijo prek priponk v elektronski pošti. Običajno velja opozorilo, da ne smemo odpirati priponk neznanih pošiljateljev. Virusi v zadnjih mesecih pa potvarjajo naslovnike in videti je, kot da smo si sporočilo z okuženo priponko poslali sami, ali pa nam jo je poslal naš znanec. Uporabnike opozarjamo, naj ne odpirajo nenavadnih priponk, ki jih niso pričakovali, tudi če poznamo pošiljatelja; nevarne so .zip, Word in Excell priponke.

2 pravili pri izdelavi varnostnih kopij:

  1. Kopijo podatkov ustvarite na zunanji disk ali USB ključ, ki ju po končanem kopiranju varno spravite nekje zunaj računalnika. Če recimo disk ostane priklopljen, virus zašifrira tudi podatke na njem in s takšno varnostno kopijo si ne moremo pomagati.Poslužite se lahko shranjevanja v oblaku: datoteke v oblaku virus sicer ravno tako zašifrira, a jih lahko uporabnik sam povrne v stanje večinoma za 30 dni nazaj. Na voljo je tudi več specializiranih programov za izdelavo varnostnih kopij.
  2. Ni dovolj, da le enkrat letno poskrbite za kopije. Poskušajte jih izdelovati sproti, ko ustvarjajte nove vsebine (dokumenti, fotografije). Še posebej v poslovnih okoljih je centralizirana izdelava varnostnih kopij nujna.

Spodnja infografika na jasen način pojasnjuje načela ustreznega varnostnega kopiranja za vse tipe naprav (računalnike, tablice in pametne telefone) treh različnih operacijskih sistemov; Android, iOS in Widows.

Načela varnostnega kopiranja za vse tipe naprav
Inforgrafika, ki pojasnjuje načela ustreznega varnostnega kopiranja za vse tipe naprav (računalnike, tablice in pametne telefone) treh različnih operacijskih sistemov; Android, iOS in Widows.

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. SI-CERT 2015-04 / Val prijav okužb z izsiljevalskim virusom TeslaCrypt 2.0 : SI-CERT /

    […] si izdelovanje varnostnih kopij računalnika, ali ročno občasno skopirajte podatke na zunanjo enoto, ki ni stalno […]

  2. Pred 115 leti je na Slovenijo padel meteorit. Rojstni dan praznujejo harmonikarji: Rajko Petek, Jože Umek in Gašper Kastelic /

    […] Danes je svetovni dan varnostnega kopiranja. […]