Skoči na vsebino

Varna raba pametnih telefonov in tablic

Uporabniki pametnih telefonov in tablic, ste že kdaj pomislili, da v žepu pravzaprav nosimo dokaj zmogljiv računalnik, ki pa mu še vedno rečemo “telefon”.

ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah
Grafika prikazuje naslovnico priročnika ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah

Z njimi v prvi vrsti še vedno kličemo in pošiljamo SMS-sporočila, vendar jih lahko precej bolj razširjeno uporabljamo; brskamo po internetu, uporabljamo družbena omrežja, igramo igre, nakupujemo, opravljamo bančne storitve. Ključna lastnost in tudi prednost mobilnih naprav je ravno nenehna povezljivost. Vendar to pomeni, da se vsa tista spletna tveganja, katerim smo izpostavljeni za domačim računalnikom, selijo tudi na pametne telefone in tablice. Zato je z vidika varnega shranjevanja in prenosa podatkov ter varovanja zasebnosti nujno, da premislimo:

Kako varno shranjujem podatke (fotografije, kontakte, koledar)? Kako se varno povežem na internet? In če mi kdo ukrade telefon? Se lahko moj pametni telefon okuži z virusom? Kako bom sploh vedel, če je telefon okužen? Kaj pa mobilne aplikacije, kakšna so tu tveganja? Lahko povzročijo kakšne stroške?

Zato smo v sodelovanju z Uradom informacijskega pooblaščenca pripravili vodič, v katerem najdete ključna tveganja in tudi nasvete, kako varno uporabljati pametne telefone in tablice.

Poiščite odgovore na varnostne izzive v e-priročniku ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.