Skoči na vsebino

Varna povezava z mojo banko

Plačevanje prek spleta je udobno, hitro in enostavno. Naj bo tudi varno ob upoštevanju osnovnih varnostnih ukrepov!

  1. Bodite pozorni na obliko URL spletnega naslova https://mojabanka.si. V spletnem brskalniku varno povezavo ponazarja sličica sklenjenega ključa ali ključavnice, ki se nahaja v spodnjem levem kotu ali pa v URL-vrstici. Sličici dokazujeta, da deluje sistem šifriranja za zaščito zaupnosti podatkov, ki se prenašajo preko interneta med uporabnikom in strežnikom vaše banke. Le-to pomeni, da je prenos podatkov med vami in bančnim strežnikom šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.
  2. Preverite, ali je bilo digitalno potrdilo res izdano s strani vaše banke, in se prepričajte, da komunicirate s pravo osebo.
  3. Uporabljajte t. i. varne zaznamke (secure bookmark), kjer imate kot zaznamek shranjeno spletno stran banke v »HTTPS« obliki . Tako se lahko zavarujete pred prestrezanjem in preusmerjanjem povezave pri dostopanju do svoje banke iz omrežij, ki niso popolnoma varna.
  4. Spremljajte obvestila svoje banke o morebitnih »ponarejenih« spletnih straneh oz. simuliranih vstopnih straneh (phishing napad).
  5. Nikoli ne posredujte svojih podatkov (številka kreditne kartice ali zasebni ključ certifikata oz. digitalnega potrdila) na spletnih straneh, saj vaša banka tega ne bi nikoli zahtevala od vas.
  6. Ob prijavi na spletne strani, ki imajo kakršnokoli povezavo z vašim denarjem, vtipkajte URL-naslov spletne strani neposredno v naslovno vrstico v HTTPS-obliki.
  7. Pred uporabo zaprite vsa okna trenutno odprtega izbranega brskalnika ter na novo odprite izbrani brskalnik, v katerem opravljate vse svoje bančne storitve. Ko končate, se vedno odjavite iz sistema spletne banke in zaprite okno brskalnika.
  8. En brskalnik uporabljajte izključno za prijavo v sistem svoje spletne banke, za pregledovanje drugih spletnih strani, brskanje po spletu, nalaganje programčkov itd. pa uporabljajte drug brskalnik.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.