Skoči na vsebino

Posodobitve

Od takrat, ko ste operacijski sistem namestili na računalnik (oziroma od nakupa računalnika), je bilo odkritih veliko število varnostnih ranljivosti, za katere je proizvajalec medtem že izdal popravke. S posodobitvijo operacijskega sistema zakrpate varnostne luknje in občutno zmanjšate možnost zlorabe. Vsi novejši operacijski sistemi imajo vgrajene komponente za samodejno posodabljanje (npr. v sistemih Windows za to skrbi storitev »Windows update« oz. »Microsoft update«).

Prav tako poskrbite, da za brskanje po spletu uporabljate tako posodobljen spletni brskalnik kot tudi vse njegove komponente, npr. PDF-prikazovalnik, Flash, QuickTime, RealPlayer, VLC-predvajalnike, Java itd. Slednje komponente so ravno zaradi svoje uporabe pri brskanju po spletu največkrat tarča napadalcev. Ustrezne posodobitve pa namestimo z uradne spletne strani ponudnika in ne preko nepreverjenih povezav.

V pomoč pri nameščanju posodobljenih verzij nameščenih programov so vam lahko posebni programi, ki preverijo nameščene programe na vašem računalniku ter vam svetujejo, katere programe bi bilo dobro posodobiti. Za sisteme Windows lahko na primer uporabite brezplačne rešitve podjetja Secunia ali program Filehippo.com update checker.

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Igor /

    S tem da te posodobitve zelo upočasnijo računalnik

    1. Varni na internetu /

      Seveda je možno, da neka posodobitev, tako kot vsaka nova programska oprema, ki jo namestite, malce upočasni računalnik. Vendar pa lahko s posamezno posodobitvijo izredno povečate varnost vašega sistema. Seveda pa je odločitev, ali je za vas bolj pomembna varnost ali hitrost, odvisna povsem od vas samih.