13.10.2013

Podjetniki, obrtniki in društva – danes je  že praktično nepredstavljivo, da nimate svoje spletne strani. Vprašanje pa je, ali zanjo tudi ustrezno skrbite? 

Če svoje spletne strani ne vzdržujete, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do takšnega ali drugačnega zapleta. Odpravljanje posledic zlorabe bo terjalo določen čas in denar, nedostopnost vaše strani ali spletne trgovine pa lahko povzroči izgubo strank, poslovno škodo in prav gotovo ne prispeva k vaši dobri podobi. Spletno stran vam res postavijo zunanji partnerji, vendar ste vi odgovorni tako za vsebine kot za delovanje spletnega mesta.

ABC varnosti za lastnike spletnih strani

Če sami nimate dovolj znanja, nalogo vzdrževanja podelite strokovnemu izvajalcu. Je pa vsekakor dobro, da se, kot odgovoren lastnik spletne strani vašega podjetja ali društva, seznanite z nekaterimi osnovnimi nalogami in tveganji, ki vas čakajo. Zato smo v sodelovanju z nacionalnim registrom slovenskih domen Register.si pripravili priročnik za lastnike spletnih strani.

V vodiču  ABC varnosti za lastnike spletnih strani  boste našli vse na enem mestu – nasvete za vzdrževanje spletne strani, skrb za domeno ter kontaktne naslovi, kamor se lahko v primeru težav obrnete po pomoč.

Nasveti za lastnike spletnih strani
Nasveti za lastnike spletnih strani
Komentarji (4)
 • Pozdravljeni!

  Tudi jaz sem pred 2 dnevoma kar na 2 email naslova prejela Račun Deutsche Telekom AG. Bojim se, da sem kliknila na spodnji link (nisem pa verjetno prenesla datoteke). Kaj lahko naredim za zaščito?

  Lep pozdrav!

  • Pozdravljeni!

   Če povezave niste odprli, potem vam ni potrebno skrbeti. Do okužbe pride v primeru, če:
   – kliknete na povezavo v sporočilu
   – v brskalniku prenesete zip datoteko (arhiv)
   – odprete ta zip arhiv
   – 2x kliknete na datoteko v zip arhivu, ki na prvi pogled izgleda kot PDF dokument.
   Če bi opravili vse zgoraj navedene korake, šele takrat bi prišlo do okužbe računalnika.

 • Pozdravljeni,

  zanima me kaj (poljudno) pomeni http oz. https?

  Ali lahko zaupam spletni strani, ki ima samo http, pa čeprav bi se naj bili na njej precej senzitivni podatki?

  Ker se tudi sam v bodočnosti želim ukvarjati s spletno trgovino, me še zanima ali moram tudi sam imeti https?

  LP

  • HTTPS je oznaka za HTTP over SSL, ki omogoča zaščitni ovoj med uporabnikom in strežnikom. Osnovna ideja je v zaščiti pred vpogledom v komunikacijski kanal ter onemogočanje možnosti prisluškovanja na poti, t.j. varovanje pred t.i. MITM napadi. Če spletna stran omogoča način HTTPS zagotavlja varen kanal za izmenjavo tudi zaupnih in osebnih podatkov med spletnim mestom in končnim uporabnikom. Predstavlja osnovni pogoj za pridobitev zaupanja uporabnikov pri izmenjavi številk kreditnih kartic, osebnih podatkov in drugih informacij zaupnega značaja.

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *