Skoči na vsebino

Moja digitalna potrdila

Vaša digitalna potrdila in gesla so izpostavljena različnim tveganjem:

Kraja gesla

Če banka za prijavo uporablja digitalno potrdilo in geslo, potem je to ponavadi shranjeno nekje na računalniku in ga lahko vdiralec zlahka prenese, geslo pa prestreže s prisluškovalnim programom.

Fizičen dostop do računalnika

V enem od primerov, ki ga je policija obravnavala pri nas, sta storilca vlamljala v stanovanja in hiše z namenom iskanja certifikatov in gesel za dostop do e-bančnih storitev. Pregledala sta okolico računalnika in pogosto našla tudi potrebne podatke za dostop do spletne banke (na listek zapisano geslo).

Okužba računalnika

Kraja denarja z zlorabo e-bančnih storitev je postala prava industrija, ki uporablja napredne viruse. Ti se znajo izogibati protivirusnim programom in se namestijo v sam brskalnik. Tako se lahko ob vaši prijavi v spletno banko nevede prenašajo vaša sredstva na tuj storilčev račun.

NASVETI

  • Digitalno potrdilo (digitalni certifikat) shranite na zunanjo napravo, kot je pametni USB ključ, ki opravi digitalni podpis, certifikata pa z nje ni mogoče prenesti.
  • Vsa gesla shranite na varno mesto, čim dlje od računalnika, preberite tudi, kako ustvariti močno geslo in ga varovati. (Kako ustvarim močno geslo?)

Antivirusni programi nikoli ne prestrežejo 100 % škodljive kode oziroma  zlonamernih vsebin, zato je potrebno tudi ustrezno obnašanje, ki zmanjša možnost zlorabe. Priporočamo ločevanje funkcij računalnikov – eden naj bo za družinsko brskanje, igranje iger ipd., na drugem pa opravljajte plačevanje računov. Pri svoji banki se pozanimajte, ali ponujajo dodatne varovalne mehanizme. Med njimi so npr. naprave za generiranje enkratnih gesel ali potrjevanje plačil preko SMS-sporočil (t. i. dvofaktorska avtentikacija). Pozanimajte se tudi, kakšne postopke ima banka za razreševanje kraje vašega denarja.  120. člen Zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS), ki je bil sprejet novembra 2009, določa uporabnikovo odgovornost za neodobrene plačilne transakcije. Uporabnik sam krije izgubo zneskov na podlagi tega zakona do največ 150 evrov. Celoten zakon je dosegljiv tudi na spletu: http://www.uradni-list.si/1/content?id=93397.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.