Skoči na vsebino

Kraja identitete

Neznana oseba pridobi naše osebne podatke in se začne predstavljati v našem imenu. Posledično lahko zavede naše sodelavce ali prijatelje, okrni naš ugled ter si pridobi dostop do naših informacij, denarja ali slik.

Kako lahko neznanec prevzame našo spletno identiteto?

  1. Najlažje takrat, kadar smo sami nepazljivi in ko po nesreči ali celo namerno razkrijemo geslo za e-pošto ali Facebook.
  2. Naslednji način je phishing oziroma kraja podatkov, ko nas elektronsko sporočilo pripravi do tega, da razkrijemo svoje uporabniške podatke.
  3. Lahko se tudi zgodi, da je naš računalnik okužen, takrat nam lahko podatke »ukrade« podtaknjen program. Med goljufi pa so priljubljena mesta za krajo osebnih podatko tudi t.i. cybercaffee-ji oziroma računalniki, ki jih uporabljamo na potovanjih, da bi plačali račune ali pa pogledali elektronsko pošto, novice na Facebooku, ali, denimo, naložili fotografije na splet.’

Največjo nevarnost na tem področju predstavlja nepooblaščen dostop do vašega poštnega predala. Tako lahko nekdo prestreza vso vašo elektronsko pošto. Nevarnost je še večja, če so na elektronski naslov vezani tudi uporabniški računi drugih spletnih storitev, npr. Facebooka. Tako lahko storilec najprej zamenja geslo za npr. račun Gmail, nato pa še geslo na Facebooku. V tem primeru lahko storilec pride do veliko večje količine informacij, ki jih potem poljubno zlorabi.

Obenem velja še omeniti otežen postopek v primeru izgube gesla za elektronsko pošto pri tujem ponudniku. Ker je večina ponudnikov spletnih storitev (npr. Gmail, Hotmail, Facebook) lociranih v ZDA, vas bodo lahko prepoznali kot pravega lastnika računa šele po dolgem in zapletenem postopku. Zato premislite, ali ne bi za elektronsko pošto in druge spletne storitve uporabljali poštnega naslova pri slovenskem ponudniku. Pri njem bo urejanje problema izgubljenega oziroma ukradenega gesla veliko zanesljivejše, predvsem pa veliko preprostejše in hitrejše. Če se vam ta možnost ne zdi praktična, potem uporabite poštni predal pri slovenskemu ponudniku vsaj za registracijo drugih omrežnih storitev (Facebook, Gmail, PayPal ipd.).

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.