Skoči na vsebino

Ključna tveganja

Spletni uporabniki lahko sami storimo največ za zaščito našega e-bančnega računa.

Pogosto smo tisti najšibkejši člen sami uporabniki, ki nevede odpremo vrata zlorabam. Na kakšen način sploh lahko nekdo vdre v naš spletni bančni račun? Do zlorabe naše spletne banke pride najpogosteje na dva načina.

1. Napadalcu sami zaupamo geslo za dostop do e-bančnega računa.

Goljuf nam pošlje elektronsko sporočilo, ki izgleda kot legitimno sporočilo banke, v katerem nas poziva, da se moramo nujno prijaviti v spletno banko. V sporočilu je tudi povezava, ki vodi na lažno na las podobno spletno stran naše banke. Če tam vpišemo svoje geslo, ga pravzaprav posredujemo goljufu. To tehniko napada poimenujemo phishing kraja gesel

2. Napadalec okuži naš računalnik z virusom

Gre za okužbo z zlonamernim programom, ki beleži pritiske tipk (t.i. keylogger), nato pa napadalcu pošilja shranjena in prestrežena gesla z računalnika. Virus napadalcu pošlje tudi digitalni certifikat, če je le-ta shranjen na računalniku.

Nujno je, da digitalni certifikat hranimo na pametni kartici ali pametnem USB ključu.

Gre za posebno napravo, ki je namenjena zgolj shranjevanju digitalnih certifikatov. Ko na tako napravo shranimo digitalni certifikat, ga iz nje ni mogoče več prenesti (ali ukrasti).

Več napotkov, kako prepoznate tveganja in zaščitite svoj e-bančni račun, najdete v video prispevku.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.