Skoči na vsebino

Najpogostejše Facebook prevare

Danes skoraj ni  Facebook uporabnika, ki ni doživel »bombardiranja« z najrazličnejšimi lažnimi nagradnimi igrami. V nekaterih primerih lahko imajo tovrstne prevare veliko hujše posledice, kot le smetenje po Časovnici. Nepozoren uporabnik je hitro lahko tudi finančno oškodovan. 

1. Končno lahko vidim, kdo gleda moj profil

Gre za goljufivo aplikacijo, ki se pojavlja pod različnimi imeni (Profile Viewer, Vohun), izbruhne vsakih nekaj mesecev in se nezadržno širi med prijatelji. Aplikacija obljublja, da boste končno lahko preverili, kdo obiskuje vaš Facebook profil (ali kdo vas je blokiral). Ko si aplikacijo naložite, morate najprej slediti določenim korakom: všečkati kup drugih Facebook strani in o tem objaviti vsaj 20 različnih komentarjev, šele nato lahko preverite, kdo vse si je ogledoval vaš profil. Seveda kaj takšnega ni možno, končni efekt je le, da nekatere strani na tak način pridobijo ogromno novih fanov in njihovih kontaktnih podatkov, ki jih lahko uporabijo, npr. za pošiljanje spam pošte.

Žal, ne boste ugotovili, kdo gleda vaš Facebook profil.

 

V nekaterih različicah »Vohuna« lahko pride tudi finančne škode, saj se pod lažnimi obljubami skriva včlanitev v plačljiv SMS klub.

2. Podelili bomo 100 iPhonov/iPadov/MacBookov itd.

Lažne nagradne igre lahko hitro prepoznate, saj obljubljajo super nagrade za skoraj nič dela. Scenarij je vedno enak: všečkajte našo Facebook stran, vpišite komentar in delite s svojimi prijatelji. Obljubljene nagrade so vedno zelo privlačne, npr. najnovejši modeli telefonov, tablic, računalnikov, vendar nikoli podeljene, saj gre za Facebook strani, ki želi v čim krajšem času pridobiti čim več novih fanov in njihovih osebnih podatkov. Lažne nagradne igre lahko hitro prepoznate:

  • manjkajo jasno napisana pravila nagradne igre
  • manjkajo podatki o organizatorju oz. o podjetju, ki prireja nagradno igro (e-naslov, spletna stran)
  • Facebook stran, na kateri poteka nagradna igra, je bila ustvarjena pred kakšnim tednom ali le nekaj dnevi.
Primer lažne nagradne igre na Facebooku, kjer obljubljajo, da bodo podelili nov iPhone.
Primer lažne nagradne igre na Facebooku, kjer obljubljajo, da bodo podelili nov iPhone.

3. Zadeni kupon v vrednosti 450 €!

Med prevarami na Facebooku izstopajo obljube o najrazličnejših denarnih kuponih, ki služijo zgolj kot krinka za včlanitev v plačljive SMS-klube. Kot vabo za pritegnitev pozornosti goljufi izkoriščajo znane slovenske in tuje blagovne znamke, seveda brez vednosti lastnikov blagovnih znamk. Tako smo že zasledili pravo poplavo »denarnih kuponov« za Mercator, Spar, Adidas, Hofer, H&M, Petrol in še bi lahko naštevali.

Kako poteka prevara? Najprej se pojavijo facebook oglasi, ki vodijo na spletno stran z enostavnim nagradnim vprašanjem. V naslednjem koraku morate vpisati svojo mobilno številko, nato prejmete SMS sporočilo, ki zahteva potrditev sodelovanja. Ker se hudič ponavadi skriva v drobnem tisku, je dobro prebrati še pogoje sodelovanja. Ti razkrivajo, da se s sodelovanjem v nagradni igri in vpisom mobilne številke včlanite v oderuški SMS klub, ki vas bo stal 20 € na mesec.

Vaba v SMS klub pod pretvezo bona za nakupovanje v vrednosti 450 evrov.
Vaba v SMS klub pod pretvezo bona za nakupovanje v vrednosti 450 evrov.

4. Phishing kraja podatkov

S tem izrazom poimenujemo krajo podatkov, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v našem imenu. S phishing prevaro tako spletni goljuf pridobi naše Facebook uporabniško ime in geslo. Tipična phishing prevara se prične z elektronskim sporočilom, ki naj bi ga poslal Facebook. Obvestijo nas, da imamo novo prošnjo za prijateljstvo ali pa nas je nekdo označil na sliki (razlogi so lahko različni), zato se moramo prijaviti in ponovno vnesti svoje podatke. V sporočilu se nahaja tudi povezava, vendar nas vodi na lažno stran, ki je zelo podobna, skoraj identična, legitimni Facebook prijavni strani. Če na tej lažni, phishing strani vpišemo geslo za dostop, ga pravzaprav posredujemo goljufu. Nikoli ne zaupajte elektronskim sporočilom, ki od vas zahtevajo ponoven vpis gesla.

5. Pomoč, oropali so me

Facebook prijatelj vam pošlje zasebno sporočilo, v katerem vas prosi za pomoč. Na hitro opiše, kako so mu na potovanju v tujini ukradli denar in vse dokumente. Sedaj nujno potrebuje denar, da bo lahko plačal hotel in se vrnil domov. Sporočila seveda ni poslal vaš prijatelj, ampak nekdo, ki mu je ukradel geslo za dostop do Facebook računa. Ukradeno geslo goljufu omogoči, da sporočila pošlje samo osebam, s katerimi se tudi sicer vaš prijatelj dopisuje in jim, vsaj do neke mere, tudi zaupa. Takšne poskuse goljufije lahko hitro prepoznate po katastrofalni “Google Translate” slovenščini, prav tako vas vaš “prijatelj” vedno prosi za nakazilo denarja prek sistema Western Union, ki ne omogoča sledenja transkaciji in je priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Ernesa /

    Pozdravljeni…prosim da mi pomagate nekdo uporablja se en profil pod istim imenom kod je moj in nudi kredite In uporavlja moje slike Prosim vas da mi pomagate da ne zbrisete tega mojega pravega profila…hvala pa prosim da mi sporocite na ta gmail ki je naveden…