Skoči na vsebino

31. marec – svetovni dan backupa

Imate pripravljen rezervni načrt, če vam virus zašifrira dokumente, vam odpove disk računalnika ali vam ukradejo pametni telefon? V vseh primerih lahko ostanete brez pomembnih dokumentov, kontaktov, elektronskih sporočil. V sklopu programa Varni na internetu se tudi letos pridružujemo svetovni iniciativi World Backup Day, ki poteka vsako leto zadnji dan v marcu, in pozivamo spletne uporabnike, da še danes poskrbite za varnostne kopije svojih podatkov.

Vrednost podatkov spoznate, ko jih izgubite

Koliko nam pomenijo družinske fotografije se zavedamo šele takrat, ko ostanemo brez njih. Pa ne samo, da ostanemo brez fotografij, lahko se zgodi tudi kaj hujšega. Predstavljajte si, ste v službi, dobite elektronsko sporočilo iz znanega naslova. Sporočilu je pripeta datoteka, seveda jo odprete, morda vam pošiljajo kakšno posebno ponudbo, vabilo na dogodek, zapisnik sestanka, obvestilo o neplačanem računu ali pa celo obvestilo o neporavnanih obveznostih do Finančne uprave. V trenutku, ko odprete priponko, vam izsiljevalski kripto virus kljub nameščenemu antivirusu zašifrira vse dokumente na računalniku, na omrežnih diskih in priključenem USB disku, na namizju pa pusti sporočilo z navodili za odkup šifrirnega ključa. Zanj morate plačati v eni izmed kriptovalut, zneski pa se gibljejo od nekaj 100 do več 10.000 €. Predstavljajte si: pogodbe, tabele, podatki, poslovne skrivnosti, dokumenti poslovnih partnerjev… Vse, kar ste ustvarili v vašem podjetju, postane nedostopno.

Nemalo podjetij je tudi doživelo napad, kjer so nepridipravi preko storitve oddaljenega dostopa vdrli v centralni strežnik, na katerem so zašifrirali dokumente vseh zaposlenih, vključno z varnostnimi kopijami.

Če pride do okužbe z izsiljevalskim virusom, boste imeli le malo možnosti za ukrepanje. Če nimate varnostnih kopij dokumentov, je plačilo kriminalcem zelo verjetno edina možnost.

Diski se kvarijo, telefone lahko izgubite ali vam jih ukradejo

Ne samo okvara programske opreme in človeške napake, vzrokov za izgubo podatkov je veliko. Med njimi prednjačijo okvare in poškodbe strojne opreme (nesrečni padci na tla, napake pri napajanju in hlajenju, slabi kontakti, nestrokovni posegi in dodelave, okvara komponent ipd.), zaradi česar ta preneha delovati.

Prav tako lahko v naglici svoj telefon hitro pozabite v bližnji kavarni ali pa na letališču ob lovljenju letala za seboj pustite torbo s prenosnim računalnikom. Neredko se tudi zgodi, da nepridipravi med hojo po mestu nič hudega slutečemu popotniku iz delno zaprtega nahrbtnika neopazno izmaknejo telefon.

Backup je edina rešitev!

Edina ustrezna rešitev za opisane težave je dobra varnostna kopija vseh podatkov. Posebej je pomembno, da varnostne kopije naredite za vse elektronske naprave, ki jih uporabljate, pa tudi, da to delate čim bolj redno.

Še preden se lotite varnostnega kopiranja, si zapomnite pravilo 3-2-1:
• 3 – Vedno imejte tri kopije vseh pomembnih datotek. Primer: originalna datoteka naj bo na vašem računalniku, kopiji pa spravite na zunanji disk in v oblak.
• 2 – Vselej uporabljajte dva različna tipa medijev. Primer: varnostno kopirajte na USB-ključek in optični medij, na primer DVD, ali v oblak.
• 1 – Eno varnostno kopijo vedno hranite ločeno od drugih. Primer: če vam v stanovanju zagori ali ga poplavi, obstaja možnost, da bodo uničeni tako računalnik kot oba nosilca z varnostnima kopijama (npr. USB-ključ in DVD). Zato eno kopijo spravite na varno v oblak.

Torej, delajte varnostne kopije in se izognite nepotrebnim skrbem!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

PRENESITE SI PRIROČNIK

Za pomoč pri izdelavi varnostnih kopij podatkov si lahko prenesete priročnik, kjer najdete osnovna navodila za izdelavo varnostne kopije za različne operacijske sisteme.  Prenesite priročnik

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Imate pripravljen rezervni načrt, če vam virus zašifrira dokumente, vam odpove disk računalnika ali vam ukradejo pametni telefon? - savinjska.info /

    […] Kot pišejo na strani VARNINAINTERNETU.SI: […]