Skoči na vsebino

Kako zaščitite svoj pametni telefon?

Pametna naprava, npr. pametni telefon, tablica, pametna ura in podobno je po vsebini in namenu v tem času več kot samo orodje za komunikacijo. Postala je naše okno v svet, hkrati pa omogoča pogled v naše življenje. Je naprava, ki hrani številne intimne informacije, ter nam omogoča dostop do naših fotografij, videoposnetkov, blogov, forumov, spletnega bančništva, računa PayPal, elektronske pošte, SMS-sporočil, profilov na družabnih omrežjih, koledarja, podatkov o tem, kje smo, ter drugih spletnih storitev in aplikacij.

Varni na internetu nasveti
Slika pametnega telefona s sliko Varni na interneru

Najpogostejša tveganja: kraja, spam in okužba

Kraja ali izguba pametnega telefona je verjetno nekje pri vrhu najbolj neželenih dogodkov in nam lahko precej oteži vsakdanje življenje, saj smo praktično ves dan odvisni od naših omrežnih pomočnikov. Če vas doleti ta neljubi dogodek, je nujno, da uporabniki najprej kontaktirate svojega operaterja, ki zablokira uporabo  SIM kartice in s tem onemogoči, da bi nekdo ustvaril dodatne stroške (npr. s klicanjem v tujino ali klicanjem komercialnih številk). Če uporabniki podajo prijavo na policijo, morajo tudi sporočiti IMEI številko naprave.

Če pride do okužbe z virusom, je najvarneje, da se na napravi na novo namesti programska oprema (t.i. Firmware). Tehnično bolj podkovani uporabniki lahko to storijo sami, drugače pa je napravo potrebno odnesti na servis. Če se napravo samo ponastavi na tovarniške nastavitve, ni nujno, da se s tem virus odpravi v celoti. Škodljivih aplikacij za pametne telefone je (za zdaj) relativno zelo malo, pa še te se praviloma ne pojavljajo v uradnih trgovinah z aplikacijami.

Najpogostejša zloraba, ki jo zaznavamo na odzivnem centru SI-CERT, je povečano število spam sporočil v obliki SMS sporočil, ki vsebujejo tudi povezavo, ki naj bi jo uporabnik kliknil. Na SI-CERT opažamo porast pošiljanja takih sporočil, trend se bo verjetno nadaljeval tudi v prihodnje. Neželena oz. spam sporočila so sicer bolj znana pri uporabi elektronske pošte, kjer pa je ta težava v večji meri odpravljena s preizkušenimi filtri na poštnih strežnikih, ki takšna sporočila blokirajo. Sistem SMS sporočil pa takih filtrov ne pozna, tako da vsa poslana sporočila, tudi neželena, vedno pridejo do prejemnikov. Pošiljatelje neželenih SMS sporočil je zelo težko izslediti. Za razliko od elektronske pošte, kjer prejemnik sporočila lahko sam najde informacijo o izvoru in poti sporočila, to pri SMS sporočilih ni možno. Kaj se skriva za povezavami v SMS sporočilih? Splošno pravilo je, da ne klikamo na povezave v takih sporočilih, saj so te skoraj vedno škodljive. Povezava vas lahko po nekaj preusmeritvah odpelje v trgovino Google Play, kjer naj bi naložili aplikacijo, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade. Takšne aplikacije ponavadi zahtevajo dostop do našega celotnega imenika in nato pošiljajo sporočila naprej še vsem našim kontaktom.

Primer spam SMS sporočila
Zaslon s primerom spam sporočila

V veliko primerih pa povezava pelje na spletno stran z lažno nagradno igro, kamor morate za sodelovanje vpisati svojo telefonsko številko. Običajen namen teh sporočil je to, da vas včlanijo v plačljiv SMS klub, ki vas lahko stane 20 € na mesec.

Vaba v SMS klub
Zaslon s sliko spletne strani, ki je vaba v SMS klub

So eni telefoni varnejši od drugih?

Zaščita in dostop do vsebin na sami napravi sta odvisni od zaščitnih mehanizmov, ki jih uporablja lastnik naprave in ne toliko od znamke oz. proizvajalca. Zato naštevamo nekaj preprostih ukrepov, ki veliko pripomorejo k zaščiti pametnega telefona.

  1. Zaklepajte zaslon naprave vsaj z vzorcem, še bolje pa s številko PIN, geslom ali prstnim odtisom. Bodite previdni pri izbiri številke PIN – naj ne bo rojstni datum ali številka, ki jo lahko drugi uganejo.
  2. Nastavite šifriranje vsebine naprave in kartice SD. S tem preprečite dostop do vsebine pri fizičnem vdoru v napravo.
  3. Skrbite za redno varnostno kopiranje podatkov. Za to lahko uporabite možnost sinhronizacije, ki je že vgrajena v samo napravo ali pa katero od mnogih aplikacij za varnostno kopiranje.
  4. Aplikacije vedno nameščajte samo iz uradnih trgovin (npr. Google Play ali Apple Store). Marsikatera aplikacija, še posebej to velja za brezplačne, med namestitvijo od nas zahteva, da ji omogočimo dostop do številnih podatkov. Na primer, preprosta aplikacija za bujenje lahko zahteva dostop do naših stikov in slik ali želi dovoljenje za snemanje zvoka. V takem primeru je najbolje prekiniti proces namestitve in izbrati drugo aplikacijo, ki zahteva manj podatkov. Običajno je cena za brezplačne aplikacije skrita drugje: v vrednosti, ki jo imajo naši podatki za oglaševalce. Zato vedno preverite, katera dovoljenja zahteva aplikacija.
  5. Naložite si aplikacijo, ki omogoča zaklep naprave na daljavo aktivirajte funkcijo Find My iPhone, če uporabljate iPhone.
  6. Priporočljivo je tudi namestiti protivirusno zaščito za mobilne naprave, ki jo ponujajo praktično vsi ponudniki antivirusnih rešitev.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

    1. Varni na internetu /

      Uporabo upravljalnikov gesel načeloma zelo priporočamo. Sami pa teh aplikacij nismo testirali.