Skoči na vsebino

Ukraden ali izgubljen iPhone

Preiskali ste vse žepe in torbico pa ne najdete iPhona. Kaj sedaj? Kako boste zaklenili iPhone pred nepovabljenimi radovedneži? Vsi odgovori so v videu!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Napotki, če imate aktiviran Find My iPhone

Če ste na svojem iPhonu predhodno omogočili funkcijo Find My iPhone, potem ste že ogromno storili za zaščito svojega pametnega telefona, podatkov in povezanih računov. Če ugotovite, da je vaš iPhone izgubljen ali sumite, da je ukraden, potem se najprej vpišite v svoj Apple ID račun.

Nujno se vpišite v svoj Apple ID račun
začeno okno iClouda, kjer se vpišemo v oblak
  1. Pojdite na stran https://www.icloud.com/#find in se vpišite v svoj Apple ID račun
  2. Prikazala se bo zelena točka, ki označuje vaš telefon. Imate 2 možnosti: lahko sprožite zvonjenje (Play Sound) in poskusite poiskati telefon. Če ga ne najdete,  potem takoj aktivirajte Lost Mode. S tem pošljete obvestilo, da je vaš iPhone izgubljen in pri tem vnesete številko, kamor vas lahko najditelj pokliče (številka prijatelja, partnerja, starša itd.), hkrati pa onemogočite dostop do podatkov na napravi. Če imate aktiviran Lost Mode, lahko še vedno sledite, kje se naprava nahaja, prav tako lahko funkcijo aktivirate tudi, če je telefon ugasnjen!
  3. Če ste prepričani, da telefona ne boste dobil nazaj, lahko preventivno izbrišete podatke na telefonu (Erase Phone) Pomembno je, da imate v iCloud še varnostno kopijo vseh podatkov  (slike, kontakti, aplikacije, video posnetki)

Kaj v primeru, če nimate aktivirane funkcije Find My iPhone?

V primeru, če niste imeli omogočene funkcije Find My iPhone, žal ne boste mogli izslediti lokacije, kje se nahaja vaš telefon in tudi ne boste mogli zakleniti telefona!

  1. Prvi in nujen korak je, da SPREMENITE GESLO SVOJEGA APPLE ID RAČUNA! Pojdite na stran https://appleid.apple.com/#!&page=signin in nemudoma spremenite geslo! Tako onemogočite dostop do vaših podatkov, ki se nahajajo  v iCloud.
  2. Prav tako spremenite gesla drugih storitev, ki jih uporabljate: elektronska pošta, Facebook, Paypal, Twitter itd.

Pokličite operaterja!

  1. Nato kontaktirate svojega operaterja in prijavite ukraden telefon. Operater bo zablokiral uporabo vaše SIM kartice in s tem onemogočil, da bi nekdo ustvaril dodatne stroške (npr. s klicanjem v tujino ali klicanjem komercialnih številk). Vendar boste lahko še vedno ohranili svojo obstoječo telefonsko številko!
  2. Če želite, lahko podate prijavo na policijo, v tem primeru boste potreboval IMEI številko. Najdete jo na originalni embalaži vašega iPhona, poiščete jo lahko tudi v iTunes:

    Poiščite IMEI številko v iTunes
    Zaslon, ki prikazuje, kako lahko poiščete svojo IMEI številko v iTunes
  3. Še bolje je, če si preventivno zapišete IMEI številko, za vsak slučaj, če jo boste kdaj potrebovali. Še preden vaš iPhone dobi noge, poiščite IMEI številko in si jo zapišite. Najdete jo pod Settings > General > About.

    IMEI številka iPhone
    Zaslon ekrana, kjer piše IMEI številka vašega iPhona
  4. Če uporabljate aplikacijo za spletno banko in ste prepričani, da je telefon zavedno izgubljen, za vsak slučaj kontaktirajte svojo banko in vprašajte, kakšen je nadaljnji postopek, ali so na voljo še dodatni varnostni ukrepi.

Ključni nasveti za vse iPhone lastnike

  1. AKTIVIRAJTE FIND MY IPHONE! V primeru težav, vam bo funkcija močno olajšala iskanje oz. zaklep izgubljenega telefona. Kako to storite? Pojdite na Settings > iCloud >Find My iPhone on
  2. BACKUP! Poskrbite, da boste redno izdelovali varnostne kopije pomembnih dokumentov.

    Naredite backup željenih vsebin
    Zaslon telefona, kjer so vklopljene vse stvari, ki jih želite varnostno kopirati

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Varno na dopust: nasveti za brezskrbne počitnice – Varni na internetu /

    […] Več nasvetov o zaščiti iPhona smo za vas pripravili na: Ukraden ali izgubljen iPhone. […]