Varne novice

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.

Bodi seznanjen - na naši Facebook strani spremljaj opozorila o novih spletnih goljufijah!   
Meni

Ali Mercator res deli kupone za 100 €?

Danes smo prejeli več prijav glede ankete, ki obljublja brezplačen bon za Mercator. Nagrada je zelo privlačna, za praktično nič dela lahko osvojite 100 €, saj je potrebnih le nekaj klikov v anketi. Žal nič ne bo z nakupovanjem, saj se ponovno izkaže, da gre za vabo v SMS klub, ki pa tokrat zvito pritegne k sodelovanju in širjenju “ankete” še vaše Facebook prijatelje. Za kaj gre?

Na naslovu http://insightsurveys.net/ mercator7/ se nahajajo 3 preprosta vprašanja o zadovoljstvu kupcev trgovin s trgovino Mercator. Seveda gre za zlorabo podobe, imena in logotipa podjetja, ki ni vpleteno v to anketo, tako le goljufi poskrbijo za večjo verodostojnost in pritegnejo pozornost spletnih uporabnikov.

Ko odgovorite na preprosta vprašanja, morate v naslednjem koraku anketo deliti na svojem Facebook profilu in jo prek Facebook Messengerja poslati še 10 prijateljem. Tako da v bistvu poskrbite še za brezplačno oglaševanje vabe, saj so se do sedaj tovrstne ankete prikazovale na naših časovnicah kot sponzorirane vsebine. Torej so prevaranti morali plačati Facebook oglase, tako pa privabijo uporabnike, da sami širijo anketo naprej. Tudi komentarji srečnih dobitnikov niso pristni, saj če preverite imena oseba, ugotovite, da se ne ujemajo profilne slike in imena profilov.

Ko delite anketo,  pristanete na strani, kjer je obvestilo, da obljubljenih kuponov ni več na voljo, lahko pa takoj prevzamete nov iPhone 7. V bistvu še boljša nagrada, vendar morate pohiteti, saj sta na voljo le še 2 telefona 🙂  Ponovno gre za zavajanje in ustvarjanje občutka, da morate takoj izkoristiti časovno omejeno ponudbo.

Če izberete nagrado iPhone 7, se končno izkaže pravi namen ankete in obljubljenih kuponov. Ko vpišete svojo telefonsko številko, dobite SMS, če se strinjate z včlanitvijo v SMS klub. Če odgovorite s ključno besedo DA, bo vsak mesec vaš račun višji  za približno 20 €, obljubljenega iPhone 7 pa od nikoder. Zato zelo previdno berite drobni tisk, vedno se pozanimajte, kakšni skriti stroški bodo nastali, predvsem pa naj vedno, ko naletite na takšne super ankete, zasveti lučka za alarm. Če ste slučajno potrdili članstvo, pošljite SMS s ključno besedo STOP DA na 6060.

Nič na svetu ni zastonj, v zameno za nekaj klikov ne boste prejeli iPhone 7! 

Oceni članek
Ali Mercator res deli kupone za 100 €?

Komentarji (6)

miro

6060 ne deluje

Varni na internetu

Pozdravljeni,

prispevek smo popravili, ključna beseda, ki jo pošljete na 6060, se glasi STOP DA. Poskusite še s to ključno besedo. Za pomanjkljivo navedeno informacijo se opravičujemo.

JANI BRUMEN

Hvala za informacije… carji ste!!!

Irena

Skrbi me, kaj bo, ko bom starejsa. Zdaj take prevare se prepoznam, ampak postajajo zmeraj bolj iznajdljivi, zmeraj bolj neprepoznavni … tudi moji starsi so lahka tarca. Hvala za clanek!

Ula

Ali je možno, da se je na telefon prenesel tudi virus? Sama nisem vpisala telefonske številke, se je pa telefon začel pregrevati in pri koraku, ko ponujajo iPhone, začel vibrirati. Imam naložen program Comodo Antivirus in nisem prepričana, da je telefon zdaj čist, saj se mi je kmalu po Mercatorjevem “kuponu” (naslednji dan) pojavilo obvestilo, da moram ponovno vpisati geslo za Gmail (kljub temu, da mi na telefonu ves ta čas Gmail normalno deluje), med zagonom antivirusnega programa pa sem (tokrat z drugačnimi črkami kot običajno) prejela obvestilo, da se je program žal zaustavil. Ali gre za naključje in lahko mirne vesti vnesem geslo za svoj Gmail račun? Hvala.

varninainternetu

V primeru teh kuponov ni šlo za poskus okužbe naprave z virusom. Vibriranje se je sprožilo preko spletne strani (gre za legitimno funkcionalnost brskalnika), obvestilo za vpis gesla za Google pa je bila posledica neke napake, ki so jo imeli na Googlu. Ta napaka se sedaj že odpravljena. Tako da brez skrbi, šlo je zgolj za naključje.

Tvoj komentar

Vaš email ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *

Uporabljate lahko sledeče HTML tag-e in parametre:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.