Skoči na vsebino

European business number: prevara, ki cilja na podjetnike

Med slovenskimi podjetniki že nekaj let kroži izjemno zavajajoča pošta tujega spletnega poslovnega imenika EUROPEAN BUSINESS NUMBER.

Gre za nov val zavajajočega vabljenja k vpisu v tuje spletne poslovne imenike. Podjetnik je zaveden, da se prijavlja v brezplačno bazo, kjer bo pridobil številko, ki je nujna za podjetja v EU. Vendar gre v tem primeru za visoko plačljivo storitev.

Podjetniška prevara European Business Card
Primer dopisa, ki ga podjetja prejmejo na svoj naslov.

Podobni načini izkoriščanja in zavajanja obrtnikov so Obrtni zbornici že znani iz preteklosti: European Union Web-register Republic of Slovenia/ EU WEB register Slovenija, Euco Data, European City Guide, Intercable Verlag, Construct Data Verlag, Expo Guide Mehika, Euro Bussines Guide ali World Bussines Guide. Možno je celo, da gre v primeru European Business Number za isto združbo, ki si je nadela novo ime.

Tokratni spletni imenik EUROPEAN BUSINESS NUMBER med uporabniki zbira žrtve na še bolj zavajajoč način češ, da bodo dobili  t.i. EVROPSKO POSLOVNO ŠTEVILKO. V resnici ne gre za številko, ki bi jo podjetnik v Evropi kjerkoli potreboval. Podjetniki ob izpolnjevanju in podpisovanju obrazca praviloma spregledajo drobni tekst na dnu strani. Tako se s svojim podpisom in posredovanjem podatkov pravzaprav zavežejo za 3-letno objavo na portalu poslovnega imenika European Business Number za ceno 677 EUR na leto.

Pred kakršnim koli podpisom in izpolnitvijo podatkov natančno preverite, kaj podpisujete in kaj to za vas pomeni.

European-Business-Number: S podpisom se boste zavezali k 3-letnemu oglaševanju v poslovnem imeniku za ceno 677 € na leto.
Na grafiki je primer drobnega tiska, iz katerega je razvidno, da se boste s podpisom zavezali k tri letnemu oglaševanju v poslovnem imeniku za ceno 677 evrov na leto.

Kaj storiti, če ste podpisali takšen obrazec?

Glede na izkušnje podjetnikov, ki so se obrnili na nas, pri poskusu razdrtja zavajajoče pogodbe na drugi strani naletijo na gluha ušesa, češ “Sami ste si krivi, kaj pa podpisujete stvari, za katere ne veste, kaj so.” Če letnih stroškov oglaševanja ne plačate, vam začnejo pošiljati opomine oz. to v njihovem imenu počne družba za izterjavo. Po naših podatkih noben tak postopek še ni prišel do sodišča.

Smo pa za nasvet povprašali tudi Gospodarsko zbornico Slovenije, ki prav tako že leta opozarja na podobno zavajajoče oglaševanje v poslovnih imenikih. Kot svetujejo svojim članom,  v primerih zavajajočega oglaševanja izdajatelja navedenega imenika pogodba sploh ne nastane, saj ni skladnosti volj obeh strank za sklenitev pravnega posla in potemtakem do soglasja, kot temeljne predpostavke za veljavnost pravnega posla, ne pride. V teh primerih ni soglasja niti o naravi pogodbe, niti o njeni podlagi oziroma predmetu.

Iz navedenih razlogov, podpis in žig naslovnika ne pomenita tudi soglasja zavedenega podjetja k naročilu plačljive objave njegovih podatkov v poslovnem imeniku.

Podrobnejšo razlago preberite na strani GZS: https://www.gzs.si/Novice/ArticleID/58377/zavajajoce-oglasevanje-v-poslovnih-imenikih-opozorilo-za-poslovne-subjekte

Komentarji / 91

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Monika /

    Pozdravljeni,

    tudi mi smo v podjetju dobili tole pošto in jo na žalost bolj na hitro preleteli in podpisali in seveda dobili račun. A se da to ”naročilo” preklicati oz kako lahko ukrepamo?

    Hvala za odgovor

    1. Iris /

      Tudi nam se je pred leti zgodilo enako. Zavrnite račun in napišite uradni dopis. Vse ostalo naprej pa ignorirajte – pri nas je šlo tako daleč, da so z tožbami grozili, vendar se nikoli nič ne zgodi. Izrabljajo zgolj strah.

    2. Mojca /

      Zivijo. Tudi jaz sem nazalost nasedla temu. Zanima me kako se vam je izteko tistim, ki ste podpisali to kaksno leto nazaj ?

  2. Barbara /

    Pozdravljeni,

    Evo še eno podjetje, ki je bil žrtev navedenega podjetja EU business register LTD. Dobili smo povabilo po emailu, da je “Update free of charge”, ker so imeli kontaktne podatke o podjetju smo mislili, da je “Update” in je zastonj. Sedaj smo dobili račun in jih takoj kontaktirali, da zavajajo ljudi z napeljevanjem o brezplačnem oglaševanju. Nekje spodaj v drobnem tisku pa piše, da je za plačat 995 EUR. In da se sklepa za obdobje treh let in da je odpoved možna samo v pisni obliki dva meseca pred iztekom pogodbe. Sedaj se izgovarjajo, da oni niso krivi, če ne vemo kaj podpisujemo. Ves internet je poln tovrstnih člankov o prevari od omenjenega podjetja, niti nimajo sedeža v EU ampak na otoku Nevis v Karibskem otočju. Kaj nam je storiti, saj smo od njih že zahtevali stornacijo. Prosimo za vašo pomoč.
    Hvala.

  3. Barbara /

    Smo že govorili z eno izmed žrtev iz preteklih let (spletnega prevaranta EU Business register) ga. Gino iz Grčije. “Opozarja, da bodo grozili in izsiljevali na vse možne načine. Vendar si ne dopustite, da bi vas prestrašili: IGNORIRAJTE JIH, VSO NJIHOVO POŠTO, VSE NJIHOVE GROŽNJE. Pošiljali vam bodo vse mogoče, od izterjevalcev itd. NE MENITE SE ZA NJIH, sčasoma bodo sami odnehali. In predvsem: NE SKBITE!!!”

    1. Nuša /

      Barbara, ste kaj seznanjena, kako se je rešila izterjevalca? Hvala.

  4. Vid /

    Kaj sem naredil jaz:
    – kuverto vrzes v smeti
    – korak 1 ponavljas dokler ne obupajo

    Ne bo nobenih posledic. Sem testiral.

    1. Varni na internetu /

      Pametno, tako svetujemo tudi ostalim. Večji problem nastane, ko nekdo podpiše tak sumljiv dokument in se zave, kaj je storil, šele, ko dobi položnico.

    2. Nuša /

      Vid, od kdaj pa že to delate? Meni pošiljajo že od 2012. Potem sem v tem mesecu dobila klic izterjevalca. Je imel kdo že težave s tem? Hvala za odg.

    3. Leon /

      Pozdravljena, tudi mi imamo podoben problem samo zaenkrat še nismo prejeli klic “izterjevalca” oz njihove pravne pisane, ki je baje izmišljena, zanima me ali je govoril slovensko ? Ker če ni je potem to samo še eden od njihovih poizkusov sesanja € nas naivnih pri tej prevari, ki je očitno nobeden v EU ne zna ustaviti. LP, Leon

    4. taja /

      Jaz ga tudi mečem vsako leto v smeti in ko te kličejo iz tujine pač rečeš vas ne razumem govorim samo Slovenskoseveda v Slovenščini.

    5. zvonka /

      Tudi pri nas je bil pred leti isti problem,12 let nazaj,verjetno drug pošiljatelj,a isti način….meni je takrat zelo pomagala in tudi rešila problem Obrtna zbornica v našem kraju!!!

    6. Taja gal /

      Huh pred denvi sem tudi jaz dobila to nesnago, a za spremembo je bilo kao oddano v Ljubljani (Maillog AT p.p. 450, 1001 Ljubljana / Posted paid SI-1003 Ljubljana/AT). Ker ne znam angleško je to ostalo na robu mize, ravno nocoj sem vprašala hčero kaj je to. Malo se mi je sanjalo za kaj se gre, a sem pustila, da bom poklicala davčno svetovalko kaj je to. Pa sem videla Vaše opozorilo. Kakšna sreča. Zdaj bo romalo v smeti in za podkurit. 🙂 Sem vesela ko radio in letno prihranim 677 ojrov, za kar lahko grem kam na dopust. Hvala vam še enkrat.

  5. Mario /

    Tudi nas –Misaron – so našli, verjetno preko google iskanja in na začetku poskusili z email ponudbo. Tik preden smo skenirano podpisano skoraj poslali, sem preveril ustanovo – še dobro 🙂
    Danes smo prejeli isto zadevo tudi po pošti.
    Prijazen nateg vas lahko stane preko 600 €.
    Boljše da greva z mojo drago na dopust 🙂 😉

  6. Bernarda /

    Prav danes smo prejeli po pošti formular od EBN. Dobro vem, da gre v koš, oz. sem kar takoj poguglala in prišla na tole stran. Smo imeli pred leti, 6,7 ali še več nazaj primer, ko smo podpisali podoben dokument. Po prejemu računa smo se pritožili. Grozili so z vsem mogočim, vedno znova smo poslali zavrnitev. Po treh, štirih letih so odnehali, tudi z izterjevalci. Nič se ni zgodilo. Kar zavračajte, da ste bili zavedeni in ne boste plačali. Bodo onehali.
    Bernarda

  7. Maša /

    Tudi naše podjetje je dobilo isto.
    Papirje, ki smo jih prejeli smo skopirali. Originale poslali nazaj in jim dopisali, da smo jih prijavili policiji.
    Podali smo tudi prijavo na policijo!

  8. Ana /

    Spoštovani!
    Tudi mi smo padli na to finto. Grozno. Mi lahko pomagate kako ste zavrnili račun, kaj ste navedil kot razlog zavrnitve in kako ste zadevo prijavili na policiji (zavajanje)? Vnaprej se vam zahvaljujem za vašo pomoč.

  9. klavdija /

    Ali se je komu zgodilo, da je dobil že pismo od njihovega Legal departmenta? Kaj storiti? Še vedno ignorirati?

    1. Matej /

      Pozdravljeni,
      Takole izgleda delovanje prevarantov iz EBN

      1. Dne 17.8 15 sem podpisal formular »European Business Number« v katerega sem dopisal email naslov in davčno številko
      V naglici seveda nisem bral teksta, ker sem mislil, da gre za normalno sporočanje podatkov o podjetju EU, neke vrste »evropski ajpes«, zato sem spregledal, da računajo za to uslugo 677 eur/ leto
      2. 15.10.15 prejel Invoce za plačilo 677,00 eur
      3. 16.10 15 (2 meseca po podpisu formularja) odgovoril po mejlu da zneska ne morem oz. ne bom plačal in da lahko umaknejo vse podatke o podjetju na internetu
      4. 24.10.15 prejel email v katerem pojasnujejo, da sem podpisal pogodbo, ki me obvezuje k plačilu
      5. 19.11.15 prejel prvi opomin – za plačilo 677,00 eur v 10 dneh
      6. 7.12.15 prejel drugi opomin – za plačilo 677,00 eur + 5,00 eur dodatnih stroškov + opozorilo da bodo stroški še narasli če ne bom plačal
      7. 6.1.16 prejel Final reminder – za plačilo 677,00 eur + 15,00 eur dodatnih stroškov
      8. 18.1.16 poslal odgovor kjer sem citiral del pravnega mnenja GZS
      9. 28.7.16 prejel odgovor, da so presenečeni, da pridobivam mnenja tretjih strank (GZS) in da to ne vpliva na veljavnost pogodbe in če ne dobijo odgovora v 14 dneh bodo nadaljevali z oglaševanjem na njihovi spletni strani
      10. 5.8.16 poslal odgovor naj me zbrišejo iz vseh njihovih baz in interneta
      11. 17.8.16 prejel odgovor da so umaknili moje podatke iz interneta, ampak da me pogodba še vedno zavezuje k plačilu
      12. 8.9.16 prejel pismo iz Legal Deparetment da do 17.9.16 poravnam znesek 710,00 eur + obresti 4,17% od 23.10.2015

      Zanima me:
      – Na kateri točki odnehajo, če sploh
      – Ali preprosto ignoriram vso njihovo pošto
      – Ali jih prijava na policijo ustavi

      Za pomoč se vam v naprej iskreno zahvaljujem.

    2. Dusan /

      Kar ignorirajte, škoda vašega časa z odpisovanjem.
      Najbolje da kar zaprto kuverto vrzete v koš.
      Jaz sem nasedel pred kakimi 12 leti, kako leto in pol sem se trudil, potem so za njih ze pisale odvetniške pisarne itd.
      Potem dalje sem vse ignoriral, je pa res da vstrajajo kaka štiri leta.
      Nič se sekirat.

  10. Dunja /

    Pozdravljeni,

    ali naj zavrnem pismo Legal departmenta ali naj ga samo ignoriram?
    Hvala.

  11. Peter Repič /

    Pozdravljeni…

    Dobil tudi jaz! Trenutno sem pri “Final Reminder-ju”… 677,00 Eur + 15 Eur dunning fees…
    Napisal in poslal sem jim že vse mogoče, pa nič ne pomaga. Zdaj jih ignoriram… 🙂
    LP!
    Peter

  12. Stane /

    Tudi jaz sem nasedel na tole.
    Dobil pošto iz njihove “pravne službe”.

    Je že kdo našel kako rešitev?

    LP

  13. simon /

    jz sem tudi dobil iz EBN isto kot zgoraj na slikci.. razn da nimajo maila pa telefonske številke..
    a zdej ta papir sam vržem v koš.. ? nism nč podpisu pa pošilu.?
    lp

    1. Twitty /

      Pride enkrat na leto tudi k nam in ravno danes spet tudi pri nas. Preden sem preko fejsbuka prišla na to stran, je bilo že v papirnati reciklaži – tako da ja Simon – vrži stran…

  14. Dean /

    Ta zadeva je še živa.
    Pismo sem prejel danes 14.11.16. Sedim poleg peči, pa lahko uganete kako se bo končalo. Drugim pa srečno!

  15. Aleš /

    Pozdravljeni!

    Danes sem prejel European Business Number za podpisat.. Hvala bogu, da sem zadevo preveril na vašem forumu.. Mafija!

    Obstajajo še kakšne podobne zadeve??

    Lp.. Aleš

    1. Varni na internetu /

      Pozdravljeni!

      Podobnih poslovnih imenikov je seveda več, European business number je samo trenutno najpogostejši.

  16. zvonka /

    Meni je enak problem že pred leti rešila Obrtna zbornica v mojem kraju!!!!
    Mislim v smislu korespondence v angleščini..

    1. Ema /

      Lahko prosim napišete kako so vam pomagali na Obrtni zbornici?

    2. Dita /

      Ste po tem še kaj dobivali ali so odnehali?

  17. Eli /

    Danes prvič prejel ta dopis po pošti in vidim spodaj znesek 677 EUR letno.
    Preveril na spletu, da vidim kaj je to za en nateg in pridem na to stran.
    Verjetno bodo v prihodnje prihajali kakšni emaili in telefonski klici. Hvala vsem na tej strani za vaša opozorila in iskreno upam, da vas nehajo nadlegovati.
    Lp

  18. Sophie27 /

    Pozdravljeni,

    danes smo prejeli to famozno pismo od EBN in še dobro, da sem preverila in našla vaš forum, ker je tajnica že vse izpolnila in hotela poslati.

    Je pa to po moje čista goljufija, ker če pogledate dobro, obstaja 3. stran s pogoji, ki je natisnjena s svetlo sivo barvo, da jo človek zlahka spregleda.

    Upam, da jim bo čim manj ljudi nasedlo!

  19. Ota /

    Takoj mi je bilo jasno.
    Me pa zanima, če kdo ve, na kakšen način in od kje je bilo pismo poslano ?
    Na kuverti je v zgornjem kotu natisnjeno:

    Maillog AT POSTAGE PAID
    p.p.450 SI-1003 LJUBLJANA
    1001 Ljubljana AT

    Nobene štampiljke, brez datuma,….
    Ali imajo pomagače v Sloveniji?

    1. Varnostnik /

      Kuverte so oddali v dostavo na tej pošti. Pošta Slovenije pa jih je z veseljem raznosila po Sloveniji. Tudi oni namreč s tem poslom lepo zaslužijo.

  20. Ota /

    Pravilno je:
    Maillog-AT, p.p. 45o, 1001 Ljubljana

    POSTAGE PAID
    SI-1003 LJUBLJANA
    AT

  21. Matej O. /

    Edini stavek, ki bi lahko bil sporen je, “The basic entry and the update are free of charge”. Tukaj se lahko sklicujete, da ste zgolj poslali update podatkov.

    Sicer je načeloma moralno sporno, za nezakonito dejavnost pa ne gre, ker ponujajo storitev (objavo v xy imeniku) za neko naročnino in kdor se ne pozanima, jo pač fair-and-square naroči.

  22. Tjasa /

    Tudi sama sem prejela omenjeno pismo, pri čemer je bilo podjetje s 3.1.letos zaprto. Že to mi je bil prvi opozorilni znak, da nekaj ni ok. Hvala ker ste mi z objavo tega moje sume potrdili! Upam da cimmanj ljudi nasede.

  23. Denis /

    Mater jim jeb*m… 🙂 Sem bil tik pred podpisom in da jim pošljem… in sem slučajno prej preveril na netu. In našel to stran, kjer pišete o tej nateganciji…

    Hvala bogu za Google 🙂 Tako, da če dobite to, samo v smeti!!!

  24. Maja /

    Sama sem dobila pošto že dvakrat. Na aktualen (žal nasedla) in na stari naslov 🙂 podjetja. Ignoranca se je k sreči obnesla. Če zdaj gledam nazaj, je prvi znak za alarm, če dobiš karkoli v zvezi z EU, da ti mora biti predano v slovenskem jeziku, ker je leta eden od evropskih uradnih jezikov. Seveda ne podpisuješ nečesa, kar ne razumeš 100%. Zdaj sem vsaj malo bolj pametna 🙂

  25. Anja /

    Ali ima kdo naslov kam jim lahko pošljemo dopis…namreč tudi mi smo podpisali in slabo prebrali.

  26. Edita /

    Najlepša vam hvala za opozorilo, smo prejeli in tik preden sem poslala preverila na internetu. No v mojem primeru hvala za slabšo oceno pri angleščini 🙂

  27. andrej /

    Hvala za vse napisano. Dobil ponudbo, opazil 677 €, narisal dvignjen srednji prst na prostor za žig, jim vse hotel odposlati, rajši strgal in zakopal v smeti.
    Bodimo pazljivi, v poslu smo izgubili že preveč.
    Andrej

  28. Sašo /

    Sam sem prejel podobno pismo pred približno mesecem in pol… Datum, do katerega bi moral odgovoriti in poslati podpisan priložen dokument je bil 23.12.2016. Danes sem prejel prvi klic iz “UK”, potem sta sledila še dva. Ker imam tudi prijatelje sem se na enega od teh javil, saj sem mislil, da me kliče kdo od njih. Oglasila se je ženska, ki je govorila v angleščini, vendar zaradi občasnega šumenja nisem razumel vsega kar je povedala. Rekel sem, da me pokliče kasneje Čez par ur je sledil nov klic iz druge številke. Eno od številk sem našel na spletni strani fakenumber.org za telefonsko številko +44-20-7946-0220. Drugi dve telefonski sta še +44-20-7946-4450 in +44-20-7946-5302. Vse tri številke sem dal na blacklisto v androidu, vendar ne vem koliko ima to smisel narediti, saj očitno za vsak klic generirajo in uporabijo novo številko… Predvidevam, da so vse šifre od istega klicatelja, saj so prvi trije segmenti enaki, spreminja se samo zadnji. Če ima kdo kakšno idejo kako preprečiti ali prijaviti te številke, se priporočam

  29. Sašo /

    (nadaljevanje prejšnjega komentarja) Pred mesecem in pol me je že klicala ena od številk iz londona in takrat sem poklical na simobil in vprašal kaj lahko naredim, ali lahko to številko kam prijavim (na način kot ga imajo email ponudniki, ko prijaviš spam email) in če je možno, da mi tak klic povrzoči enormno visok račun, če se javim.. Odgovor je bil, da ne morem nikamor prijaviti, ker register blacklistanih telefonskih številk ne obstaja in da vse kar lahko naredim je, da jo dam na androidovo blacklisto ter, da ne more priti do zlorabe in povečanja računa, če se javim takšni telefonski številki, kar pa ne verjamem najbolje, glede na to, da se da shekat skoraj vse kar je elektronskega na tem planetu.

  30. Mojca /

    Tudi jaz sem nasedla, misleč da gre za brezplačno objavo na “evropskem ajpesu”. Danes dobila račun za 805 EUR!!! Kaj naj naredim?

    1. Varni na internetu /

      Prosim vas, da nam kopijo sporočil pošljete na cert@cert.si. Sicer pa predlagamo, da račun preprosto zavrnete.

  31. Tinkara /

    Tudi nas so okoli prenesi, tako da smo jim odposlali podisan dokument. Ko smo dobili račun me je kar prizemljilo in smo jim poslali mail da je prišlo do nesporazuma in da preklicujem vse – račun in vse podatke. Na to so nam ogdovorili z mailom da smo podpisali in nismo bili previdni pri branju nihove pošte in da smo sedaj dolžni plačati.
    Smo skušali dobiti informacije od zveze potrošnikov, pri odvetniku združenja delodajalcev in na obrtni zbornic. Vsi so rekli naj ne podpišemo, a žal prepozno. Za čuda glede na to koliko takih nas je da ni ustanove v Sloveniji ki bi nam lahko pomagala!!!!
    Na koncu mi je prijazna gospa na zbornici svetovala, da je pač napaka naša, da nam ne more pravno pomagati, a naj nikar ne plačujemo in ignoriramo njihovo pošto. To bomo tudi naredili, saj kolikor sem brala po spletu se vsem godi enako – tudi v tujini – in vsi ignorirajo grožnje ter klice pravnih služb – tu se lahko izgovorimo da ne govorimo hrvaško, italjansko, angleško … saj so izterjevalci navadno iz tujine.
    Je pa res da je to živčna vojna!!!! – ne smemo je izgubiti!

    Ali kdo pozna ali ima prijatelja, ki bi lahko prebral njihove papirje in našel kako zanko da bi nas iz tega rešil? Raje plačam nekomu tu pri nas, da imam potem mir.
    Ali se lahko sklicujemo da niso poslali v slovenskem jeziku?!?

    1. Varni na internetu /

      Zelo verjetno goljufi za izvedbo prevare uporabljajo izmišljeno podjetje – tako, ki sploh ne obstaja. To smo lahko potrdili v nekaterih preteklih primerih s pomočjo nizozemskega registra podjetij. Pri iskanju pravnega mnenja pri odvetniku je zato dobro izpostaviti to dejstvo (kot tudi, da gre za zelo jasno zavajajoče obvestilo). Če želite, nam lahko pošljete kopijo sporočila na cert@cert.si.

  32. Milan /

    Evo tako je, jaz sem nasedel že sredi leta 2016. In sem zdaj pri opominu pred tožbo…
    Tudi sam jih od uradne zavrnitve računa in prekinitve tistega čemur oni pravijo pogodba, prejel veliko opominov,… Zdaj sem na grožnji pred tožbo. Je morda že pri kakšnem koraku po tem? So že koga tožili,…?

  33. Dušan /

    Ravno to je problem, da v Sloveniji ni institucije (morda GZS), ki bi nudila vsaj pravno pomoč firmam, ki so podpisale tovrstni dokument. Jasno je, da je bila vsebina pripravljena zelo spretno in večina jih misli, da podpisuje objavo manjkajočih podatkov v evropskem poslovnem registru. Tudi obličnost firme, ki to ponuja je blizu evropskim institucijam. Torej namera ponudnika je bila, da s prevaro ujame podpisnika (ki je površno zadevo prebral, ki ni prebral vseh mikro določil v pogojih poslovanja, ki je spregledal kakšno angleško stavčno zvezo). Vse zavrnitve in uradne preklice sodelovanja in računov podnik (DAD GmbH) ignorira in s tem nadaljuje svoj scenarij: opomin, drugi opomin, opomin pred tožbo (morda imajo mehanizem izvršbe?), tega ne vem. Verjetno bi sposoben odvetnik lahko spravil to goljufivo podjetje na kolena in jih potem tožil za nadlegovanje, stroške dela in stroške, ki smo jih izgubili z odgovori, zavrnitvami, posvetovanji, živci… Račun lahko precej zraste. Vendar tudi odvetniki niso poceni. Finci so se organizirali tako, da so se žrtve samoorganizirali in so potem skupaj najeli enega odvetnika, ki jih je zastopal. To si potem lahko privoščiš, ker se stroški porazdelijo. Gre za obrambo pred pravnimi prevarami in goljufijami. Predlagam, da se to naredi tudi v Sloveniji. Je pa zanimivo, da se morajo žrtve braniti in najemati odvetnike, čeprav je jasno da gre za goljufijo. In nekdo je celo zapisal na tem forumu, da ne gre za nezakonito dejanje. Kaj če bi skrili zapis o temu, da s klikom na “strinjam se” v “pogojih poslovanja” pa bi skrili zapis, da si jim dolžan plačevati po 1000 evrov na mesec za obdobje 5 let. Nezakonito? Tudi Pogoje poslovanja na internetu bi morali brati – bi lahko rekla neka firma. kaj si pa kliknil in nisi prej prebral vso šavje… .Tudi to moraš potem plačati? Gre za resno prevaro in model zavajanja s skrivanjem nesorazmernih stroškov kar v drobnem tisku. Ali ni tako, da mora biti jasno in nedvoumno izraženi stroški oz. mora biti jasno kaj kupuješ. Če nekdo porabi eno stran ponudbe za to, da ti razloži, da gre za brezplačno storitev, potem ti pa pošlje račun za 800 evrov! ker nisi natančno prebral drobni tisk v angleščini – tukaj se pa vse neha. Če to ni kaznivo ali je to nova evropska praksa?

  34. Lenč /

    Pozdravljeni

    Tudi meni se je zgodila ta nesrečna situacija, žal sem poslala davčno številko šele nato našla na spletu to prevaro. Danes sem dobila izvršbo iz njihove pravne službe. Obresti so zelo narasle…Kaj naj storim??Naj jih ignoriram??Kot vemo, je praksa v naši državi, da se prehodi zelo dolga pot, preden posameznik pride do sodišča in posledično do izvršbe. Kako lahko njim poteka vse tako hitro??Zakaj jih nihče ne ustavi??Mali podjetniki se ne moramo sami braniti pred njimi!!!!!

  35. Janči /

    Tudi nam se je zgodila enaka situacija. V Novembru smo dobili dopis, ga dopolnili, in poslali nazaj. V Januarju smo dobili račun za 677€. Takoj posredovali nazaj dopis in zavrnjen račun, da gre za pomoto in zahtevali umik vseh podatkov iz njihove liste. Danes pa smo dobili celo solato na dveh straneh, da smo podpisali oglaševanje ……bla bla bla…in da smo dolžni poravnati znesek v najkrajšem času. Trenutno smo pri second reminderju, tako da bo tole še trajalo. NIč začnemo metati v koš, pa upamo da se čim prej naveličajo, vseeno pa bi nam prav prišla kaka strokovna podlaga, kako se obnašati v primeru težav…

  36. Tinkara /

    Pazite spet pošiljajo ‘vabilo k vpisu novih članov’ seveda s primerno povdarjenim rokom prijave, šele v nadaljevanju pisma – na prijavnici je tisti drobni tisk ki nas zavede!!!!
    Tokrat gre pismo naravnost v koš. Se pa točno vidi da imajo računalniško prirejen odzivnik, ker smo dobili zopet pismo za prijavo podatkov, poleg tega pa še čakamo na opomine, ko smo se novembra lani opekli na ta račun.
    Smo pa jim napisali pismo, kjer zavračamo vse dosedajnje račune in opomine in da ne bomo več odgovarjali na njihovo pošto. Za zdaj že cel mesec ni bilo novega opomina, navadno prihajajo opomini enkrat do dvakrat mesečno!
    Torej zopet so na delu – pazite in ne odgovarjajte!!!!!!

  37. Ana /

    Akcija je tudi, kot da jim manjka samo European Business Number, kot naša davčna številka (ali VAT)… to me je najbolj zmotilo, ker je preverjanje vsem dostopno na strani Evropske komisije (Vies VAT number validation). To bi recimo lahko oni sami našli, kot institucija. V oko mi je padel znesek v drobnem tisku, opa 771eur in prebrala, da je oglaševanje… Zanimalo me je kakšno oglaševanje neki, če hoče samo davčno številko…Potem pa sem našla vaš forum… dobro, da sem prej metala vse stran (mislim, da je bilo vsaj 2x na leto), kot kaj me briga tujina, tam ne mislimo delat 😉
    Upam, da bodo tudi ostala slovenska podjetja, ker smo Slovenci znani po svoji radovednosti – firbčnosti, to vnovčili pri takšnih stvareh 🙂

  38. Gospodarska zbornica Slovenije /

    Kaj storiti v primeru, da ste podpisali takšen obrazec?

    V primerih zavajajočega oglaševanja izdajatelja navedenega imenika pogodba sploh ne nastane, saj ni skladnosti volj obeh strank za sklenitev pravnega posla in potemtakem do soglasja, kot temeljne predpostavke za veljavnost pravnega posla, ne pride. V teh primerih ni soglasja niti o naravi pogodbe, niti o njeni podlagi oziroma predmetu. Iz navedenih razlogov, podpis in žig naslovnika ne pomenita tudi soglasja zavedenega podjetja k naročilu plačljive objave njegovih podatkov v poslovnem imeniku.

    Več:https://www.gzs.si/Novice/ArticleID/58377/zavajajoce-oglasevanje-v-poslovnih-imenikih-opozorilo-za-poslovne-subjekte

  39. Danilo /

    Mi iamamo isto težavo, smo podpisali in poslali, potem pa ko smo videli da je potrebno plačati smo poslli dopis o preklicu. Nato se je pričelo z opomini sedaj imamo možnost plačila na obroke, vendar nismo še nič plačali, ker smo še pravočano prebrali obvestilo o prevari. Dogovorili smo se da bomo po nasvetih iz komentarjev zadevo ignorirali. Če pa se bo organizirala skupina za skupinsko tožbo gremo zraven.

    1. Marjetica /

      Tudi jaz sem nevedno podpisala obrazec. Ob prejemu računa sem jim takoj poslala nazaj dopis za zavrnitev računa, o zavajajočem formularju in zahtevi, da me izbrišejo iz vseh možnih njihovih evidenc – v slovenščini kot uradnem jeziku EU. Od takrat mi pošiljajo dopise, da ne razumejo slovenskega jezika in pošiljajo opomine. Sem pri final reminderju. Vse ignoriram po vaših navodilih in upam, da bo ostalo samo pri papirologiji.

    2. Tatjana /

      Pozdravljeni,

      Ali so komu že blokirali račun? Ali je prišlo do izvršbe? So kar ažurni. Dopisi/opomini pridejo 2x tedensko. Je kdo našel pravno podlago za preklic tega “naročila”?

  40. Tejka23 /

    Isti problemi. Znamko sem registrirala, preko odvetniške pisarne, nekaj mesecev nazaj. Od takrat sem prejela vsak mesec položnico v višini 722€, zadnje 3 mesece pa opomine pred tožbo. Klicala sem odvetnico, ji vse pokazala in povedala. Takoj me je opozorila, da naj nič ne plačujem, da je vse plačano in da je to nateg. Tako da vse ignoriram ter položnice in opomine mečem v smeti.

  41. igor /

    Igor,
    Pozdravljeni, naj se še jaz prijavim, upam, da med zadnjimi. Enako sem spregledal, da gre za plačljivo storitev, ker je vse nastavljeno tako, da zgleda brezplačno. Po prejetju računa sem storniral pogodbo in zavrnil račun. Dvakrat sem se dopisoval z njimi, rekli so, da bodo upoštevali mojo željo in me izbrisali iz objav, vendar moram stroške po pogodbi vseeno plačati. dobil sem opomin, vendar ga ne mislim plačati, saj ste me s svojimi komentarji pomirili. Kako sploh lahko zaračunavajo storitev, ki je ne bodo opravljali!?

  42. Jasmina /

    Pozdravljeni.

    Tudi mi smo nasedli. Napisali smo jim, da želimo stornacijo računa ter prekinitev pogodbe in da z njimi nikakor ne želimo več sodelovati, vendar jih za ta 3 leta (za kar smo podpisali “pogodbo”) to očitno ne zanima. Vse skupaj traja že več kot eno leto (opomin, drugi opomin, zadnji opomin, nato prejmemo pismo od Legal Department). Prejeli smo tudi že njihov drugi izdan račun. Sedaj vse skupaj pustimo pri miru in jim nič več ne odgovarjamo.
    V primeru, da bi kdo prejel po pošti kakšno tožbo iz njihove strani, bi bilo mogoče pametno, da bi se vsi zainteresirani nekako povezali, poiskali pravnega zastopnika in skupaj nastopili proti njim.

  43. Lado /

    Pozdravljeni

    Tudi jaz sem danes prejel s strani EBN dobis z računom za 771,00 € in listom na katere bi moral navest podatke svoje kreditne kartice.
    Tu berem, da jih je treba samo ingnorirat.
    Zanima me ali je že k komu prišel izterjevalec izterjat znesek?
    Kako ravnam zdaj naprej?

  44. Andrejka /

    Tudi jaz sem nasedla! Podpisala na hitro misleč da hočejo mojo davčno številko.. potrditev. Dobila sem račun ga po mailu že 2x preklicala. Danes jim bo pravnica poslala prepoved nadlegovanja. Jaz pa bom vse kar dobim od njih ignorirala.Groza, da jih nihče ne ustavi!

  45. Brigita /

    Tudi mi smo se ujeli na to prevaro. Najbolj me boli to, da sem jih šla še preveriti na google in da mi najprej ni vrglo ven forumov, da bi lahko zasledila prevaro. Očitno imajo tudi SEO dobro pod kontrolo.
    Zdaj smo dobili račun in ko sem šla še enkrat preverjati na net preko telefona, vidim ta forum.
    Hvala vsem za nasvet. Takoj jutri jim pošljem “prijazno” pismo in v bodoče ignoriram vso njihovo pošto.
    Predlagam pa, da se organiziramo preko Varstvo potrošnikov ali pa GZS in jih tozimo.
    Pa še nekaj. Nekaj vas je napisalo, da vam je pomagala Obrtna zbornica. Kako so pomagali? Je bila pomoč učinkovita, da so vas nehali nadlegovati?

    1. RUNY /

      pred nekaj meseci sem tudi jaz nasedla ter prijazno vrnila dopolnjene obrazce, sedaj pa so mi že poslali zadnji opomin, vztrajno vsako njihovo pošto zavrnem, vendar dobim vedno enak odgovor, da se z vračilo obrazca potrdilo plačljivo storitev, prosim vas za nasvet, kaj naj storim, da se jih znebim ali vse skupaj prijavim policiji.

      hvala in lp

  46. Dita /

    Isti slučaj: preletela pisanje, mislila da je samo neka dopolnitev, podpisala, drugo stran opazila šele, ko sem dobila račun, kao splošni pogoji, napisano s svelto sivim tiskom, začelo se je zavračanje računa, po mailu, da sem bila zavedena, dobila spet odgovor, da so me na mojo željo odstranili iz njihovega registra, ampak da moram še vedno plačat. Ne bom! Je že prišlo tako daleč, da so komu blokirali račun? Sem tudi za to, da se organiziramo.

  47. Stara Mama /

    Pozdravljeni,

    moj nasvet je čisto preprost, ne plačujte ničesar!

    Napišite pismo, da ste se posvetovali z odvetnikom in primer predali policiji. Da želite nadaljnjo komunikacijo tudi v slovenskem jeziku.

    Napišite, da so vam svetovali, da je ugotovljeno s strani opazovalca, da je strošek ponudbe v povezavi s pretiranimi stroški, izjemno, skrajno nesorazmerna in »storitev« nepotrebna, saj vsi uporabljamo program VIES VAT, ki je brezplačen in dostopen na spletu. Da izsiljujejo nepotreben nakup.

    Poslovna praksa (in s tem tudi oglaševanje) se šteje za zavajajočo ne le, če podjetje izpusti bistvene informacije, ampak tudi, če podjetje v določenem primeru in ob upoštevanju vseh značilnosti in okoliščin ter omejitev sredstev komuniciranja, prikriva ali nejasno, nerazumljivo, dvoumno ali ob neprimernem času navede bistvene informacije, ki jih glede na dejanske okoliščine povprečen potrošnik potrebuje za sprejem odločitve ob poznavanju vseh pomembnih dejstev, in tako povzroči ali bi utegnilo povzročiti, da povprečen potrošnik sprejme odločitev o poslu, ki je sicer ne bi sprejel.

    Preglejte tudi druge podobne primere prevar po Sloveniji, Evropi. Podoben problem so imeli tudi na hrvaškem.

    Ne potrebujete dragega svetovanja in stroškov, da rešite zadevo ampak malo časa in brskanja po internetu ter pošljite vaše pismo priporočeno po pošti s povratnico!

    Pa srečno!

  48. MF /

    Bodo odnehali, ne se bat…sicer smo mi to doživeli že leta 2002 in so bile potem grožnje z dopisi, pa kasneje klici, ena ženska je govorila bosansko, slovensko ni znal pa noben…nič ni bilo od tega, samo grožnje. Potem so odnehali.

  49. Tinja /

    Pozdravljeni,

    Tudi jaz sem v dec’17 prejela dopis, ga hitro preletela, podpisala in poslala nazaj, za znesek za plačilo pa sem izvedela šele kasneje, ko sem prejela račun z njihove strani. Od takrat mi redno pošiljajo opomine, v prejšnjem tednu pa sem prejela opomin pred izvršbo.
    Upam, da bo ostalo samo pri opominih…
    Ali so morda že komu blokirali račun?

  50. Tinja /

    Pozdravljeni,

    Tudi jaz sem v dec’17 prejela dopis, ga hitro preletela, podpisala in poslala nazaj, za znesek za plačilo pa sem izvedela šele kasneje, ko sem prejela račun z njihove strani. Od takrat mi redno pošiljajo opomine, v prejšnjem tednu pa sem prejela opomin pred izvršbo.
    Upam, da bo ostalo samo pri opominih…
    Ali so morda že komu blokirali račun?

    1. Nika /

      Pozdravljeni,

      tudi jaz sem prijazno vrnila prejeti dopis, misleč, da gre le za preveritev podatkov, nato pa smo mi poslali račun, sedaj mi pošiljajo opomine in zanima me kaj naj še storim, namreč vsak prejeti opomin sem jim priporočeno zavrnila s pojasnilom, da nisem pri njih ničesar naročila, kar bi bilo potrebno plačati, kaj še lahko storim

    2. Igor /

      Pozdravljeni,
      spet prihajajo ti dopisi cena pa je že 771 €, za eno leto
      prijazno odstopam dopis rezalniku

  51. Nataša /

    Pozdravljeni!
    Jaz sem v aprilu 2018 prejela to vrlo pisemce v svojo ambulanto, ga nevede podpisala, ker sem mislila,da bom na tak način prejemala prejemala obvestila z novimi raziskavami, malega teksta pa nisem brala. In seveda me je skoraj kap, ko sem čez slab mesec prejela račun. Je pa sreča v nesreči, da sem na mesto, kjer bi se moral podpisati direktor ZD nevede dala svoj podpis in žig. Ko sem jim obrazložila, da najverjetneje sklenjena pogodba ni veljavna (predpostavljam, da ni, ker ni direktorjevega podpisa in žiga?), seveda niso o tem želeli nič slišati, vztrajajo pri plačilu dolga. Ve kdo, kako je s tem, če ni ustrezen podpis na pogodbi?

  52. Monika /

    Pozdravljeni!

    Tudi jaz nasedla že lansko let!
    Neskončno opominov…Zdaj pa dobila prvič preko elektronske pošte opomin za 1.542,00€, oglaševanje za 2 leti + obresti, opomin družbe, ki so ji dali moj primer za plačilo predno gre v tožbo. Do zdaj sem ignorirala samo skrbi me, da nebi prišlo do prisilne izterjave in blokade podjetniškega računa.

    1. Miha /

      Pozdravljeni ! Tudi mi smo nasedli že 2015 kot se temu reče in kljub dopisu odvetniške pisarne o izbrisu in prekinitvi so kar naprej pošiljali račune, potem so prešli na telefonska izsiljevanja in email izsiljevanja iz Romunije, kasneje Yu republik, v polomljeni hrvaščini, posli pa jim sedaj tečejo iz Češke, kot je razvidno. Sedaj pa se je našla celo slovensko govoreča gospa s štajerskim naglasom , ki celo ponuja naj plačamo prvo leto, da bodo potem ostala leta odpisali, če ne gredo v izvršbo ? Gospa kliče iz telefonske št. 040 … … . Ima kdo novejše izkušnje? LP

  53. TINE /

    Pozdravljeni,

    tudi sam sem nasedel, po posvetu z ozs sem dobil info., da se moram pritožiti in nato vse ignorirar. Ima kdo, ki se je že pritožil mušter. Res bi bil vesel, če bi mi ga kdo poslal na info@jarovid.si. Hvala

  54. H. /

    Taka sproročila prejemam že okoli 10 let ali še dlje. Seveda nisem podpisala.
    Zanima pa me, od kod jim podatki. To bi bilo nujno raziskati. Očitno je, da so jih prejeli iz slovenskega vira, ker je v mojem primeru pred imenom napisan – v slovenščini – poklic (ne v vrstici nad imenom, temveč kot del “imena”). To jasno kaže na neki slovenski register.
    Vprašala bi jih sama, pa dvomim, da bi od njih dobila verodostojen odgovor.

  55. Damjan /

    Čau. Js sem bil tudi prenagel in sem podpisal te bedaste papirje. Zgodilo se mi je isto kot vam. Začeli so mi pošiljati opomine. Poslal sem jim kar nekaj e-mailov, vendar nikoli nisem dobil odgovora. Ko sem jih poklical mi je začela ženska razlagat da se bo use uredilo in bla bla naj nikar ne paničarim. Rekla mi je da so mi poslali več mailov in naj preverim nezaželeno pošto. Prvi moj primer da nekaj ni prišlo v pošto ali celo nezaželeno pošto. In pol mi začela da morda moj gmail blokira njihovo pošto..( ne moreš verjet no) Po drugem pogovoru mi je rekla da moram plačati. Rekel sem ji da nimam sploh pa naj mi objasni za kaj moram plačati. Za oglaševanje je rekla. Potem mi je rekla spet naj ne skrbim in da bomo poizkušali najti rešitev. Naslednje kar sem dobil po pošti je bilo znesek razdeljen na 5 obrokov 143eur vsak. 2 sem že plačal, no sedaj pa sem videl da ima ogromno ljudi probleme s tem. Bom še js ignoriral pa da vidim kaj bo. V glavnem podpiram idejo za usposobljenega pravnika za tak primer in če bo treba gremo v akcijo. Ne vem kdo dela take ljudi!!!!!!

  56. Tjaša /

    Zdravo, jaz sem to podpisala že leta 2016. Prvič hotela odstopit od pogodbe in so seveda napisala isto kot vsem, da je zavezujoča bla bla bla. Potem sem jim po mailu napisala, da je pogodba nična in naj mi nehajo pošiljat ”račune”. Od takrat redno dobivam razne ”opomine”, pred dnevi celo v slovenščini, pa že ene parkrat so ponudili, da plačam samo 2/3…

    Uglavnem tole je psihološka vojna! Ignorirajte vse. Predvsem pa ne plačujte! Takoj ko vidite mail, pošto, da gre za te prevarante samo vrzite v smeti…

    V Nemčiji je bila razsodba, da je to poizkus goljufije. Če sem prav razumela, niso goljufi šli na sodišče ampak jih je tja spravila, prevarana stranka. Da ne bo koga strah, da so oni tožili koga na sodišču.

    1. Tinkara /

      Tjaša in Damjan,

      Pisala sem že pred časom, ker smo tudi nasedli in podpisali to prevaro. Tudi jaz sem se pozanimala pri mnogih institucijah (OZS, ZDOP, nasvet pravnika), kjer so mi svetovali naj napišem dopis in zavrnem račun in pogodbo, kot da je nična in enostranska. Seveda se oni tam požvižgajo na to in kar naprej pošiljajo opomine.
      Sedaj sem dobila 11.10.19 opomin pred tožbo in sedaj mi noben ne more svetovati kaj naj naredim. Vedno je bil odgovor ignoriraj, če pa pride do sodnih zadev pa si poišči odvetnika, tako so si vsi ki so mi dajali nasvete pokrili hrbet.
      Vidim da nisem sama s tem problemom a občutek je tak saj nam noben ne zna konkretno pomagati kaj narediti.
      Kako se je pri vama zadeva iztekla?

  57. Tjaša /

    Zdravo,
    Pred parimi tedni (konec oktobra) so ponovno pisali po mailu, in grozili s tožbo rok plačila 3 dni. Do danes nisem prijela nobene tožbe, nobenega poziva iz sodišča.

    To je psihološka vojna. Grozili bodo, ponujal polovična plačila… Vedno bo kdo raje plačal, kot da ga nadlegujejo. Očitno jim še vedno uspeva z ustrahovanjem.

    Še enkrat bom ponovila. Jaz sem to podpisala že leta 2016. Od takrat konstantno grozijo, izvajajo pritisk prek mailov. Nikoli pa nisem prijela uradne izterjave, tožbe, poziva iz sodišča…

    Počasi bodo verjetno odnehali. Če pa ne, pa ne, se ne sekiram. Jaz ne mislim plačati niti centa.

  58. Natalija /

    Pozdravljeni!

    Tudi jaz sem (žal) nasedla.. :/ odločila sem se, da jim bom poslala dopis.. ampak ne vem, kaj in kako točno naj napišem… ga ima kdo morda kje shranjenega in ga je pripravljen deliti?

    Najlepša hvala, Natalija

  59. sabb /

    Jaz pa sem danes prejela tole … kaksen pravni nasvet bi prosila … hvala
    Klice pa hrvaski govoreci gospod iz nevidne stevilke…

    Spoštovana gospa,

    V razgovoru sav ama pošiljavam sporočilo. Podjetje CC Solutions je pooblaščeno s strani in je kupil dolg od podjetja DAD Deutscher Adressdienst GmbH, Alter Wall 65, DE-20457 Hamburg, Germany, VAT No. DE813739877 ,za izterjavo dolga vezanega na oglaševanje na spletni strani EUROPEAN BUSINESS NUMBER/ http://www.e-b-n.eu/ , po Naročilnici/ Pogodbi št. ER16513772.
    Dva računa su plačena. Znesek 3. račun št. 33548705 je potrebno plačati v roku 2 delovnih dni od dneva prejema tega opomina, to je najkasneje do 27.02.2020 na spodaj navedeni račun:
    Na podlagi predložene dokumentacije, vaše podjetje dolguje naši stranki znesek 677,00 Eur za 3. neplačani račun ( 677,00 Eur letno ) brez obresti in ostalih stroškov (1. in 2. račun plačan) .
    Obrazložitev:
    Naša stranka vam je poslala pismeno ponudbo za reklamiranje vaše firme na portalu European Business Number. Ponudba je bila v obliki pisne Pogodbe/Naročilnice kot predlog marketinškega sodelovanja po zakonsko opredeljenih pogojih, z letnim predplačilom 677,00 Eur ( + DDV) za ponujeno publikacijo. Naročilo velja za dobo treh let od datuma naročila in se letno avtomatsko podaljšuje do izteka treh let. Ne more se enostransko zavrniti.
    V isti ponudbi na kateri so bili izpisani podatki vaše firme in podatki naše stranke, so bili napisani tudi pogoji sodelovanja. Na vas je bilo, da jih prebere in sprejmete ali enostavno ne sprejmete ponujenega brez vsakršne obrazložitve.
    Vaše podjetje je sprejelo ponujeno, izpolnilo poslani obrazec z naročilnico, to ste potrdili s svojim podpisom in žigom, kot tudi s pošiljanjem istega v priloženi kuverti nazaj na naslov naše stranke. S tem ste sprejeli ponujene pogoje.
    S strani naše stranke je obligacijska obveznost izpolnjena v celoti, reklamiranje po danih informacijah je bilo objavljeno na spletni strani European Business Number/ https://www.e-b-n.eu
    Za sklenitev poslovnega odnosa ni bilo nikakršne prisile s strani naše stranke, niti nikakršne časovne omejitve glede vračila podpisane naročilnice. Iz naročilnice je razvidno, da vam je bil ponujen tudi 14 dnevni odpovedni rok, ki je začel teči z dnem podpisa le te.
    V pričakovanju poplačila vašega dolga po navedeni Naročilnici/ Pogodbi in v izogib nastanku dodatnih stroškov, vam ponujamo možnost, da plačate 3. račun, to je skupaj 677,00 Evrov brez kamate in s tem zapremo celoten dolg vašega podjetja do naše stranke.

    1. Varni na internetu /

      Mi žal nismo pravni strokovnjaki, zato vam predlagamo, da se za mnenje obrnete na pravnega strokovnjaka

  60. Tjaša /

    Zdravo,

    Update: Da vas pomirim
    Prejela zadnji mail od njih pred meseci, in sem takrat njihov mail označila kot spam. Se pravi, če so od takrat karkoli pošiljali, grozili, izvajali pritisk je šlo vse v koš. Tudi nisem prijela nobenega poziva iz sodišč, ali kaj podobnega. Od podpisa ”pogodbe” je že 4 leta, nobene izvršbe ali kaj podobnega.

    Lp

  61. Breda /

    Zdravo,
    Zdaj kroži VRE ( Vat Register European) isti štos kot prej zgoraj omenjeni, nasedli, ker je nekaj podobnega prišlo v naš nabiralnik pred leti in smo se registrirali “free of charge”, v februarju pa so želeli le posodobitev. Žal nismo pogledali v drobni tisk in nasedli. Prispel je danes račun za oglaševanje podatkov firme za 711 eur. (za lažje plačevanje so poslali celo obrazec v katerega vpišeš račun bančne kartice). Po zapisih zgoraj kot vidim se ne splača “paničariti” in predvsem ne plačati računa. Ali so sedaj že kakšna drugačna navodila o ravnanju na tako pošto? Hvala za odgovor. LP

  62. Lado /

    Jaz sem prejel pred nekaj dnevi naslednji email;Kljub našim predhodnim opozorilom podjetje ——————. še vedno dolguje C.C. COMMERCIAL CONDUCT SOLUTIONS LTD znesek 2.703,00 EUR zaradi neplačila računov po pogodbi ER17525659.
    Večkrat smo poskušali doseči izvensodni dogovor, na žalost brez uspeha, saj nismo prejeli plačila. Glede na zgoraj navedeno menimo, da je vaš namen nadaljevati pravni postopek in o zadevi razpravljati pred sodiščem z nadaljnjimi pravnimi stroški (1.850,00 EUR).
    Dolžni smo vas obvestiti, da za tožbo (zahtevek upnika) ni potrebno pravno soglasje ali prisotnost vašega podjetja, zato se bo o zadevi odločalo samo na podlagi dokazov, ki jih predloži tožnik, na podlagi katerih se zahteva plačilo. Sodba se izvaja v skladu z Uredbo ES št. 1896/2006, katero je potrdila tudi vaša država.
    Preden pa zadevo izročimo naši odvetniški pisarni, vam ponujamo še eno možnost za poravnavo dolga izven sodišča, s katero želimo doseči prijateljsko poravnavo in zapreti obstoječi dolg.
    Če želite izkoristiti to priložnost in dolg zapreti zunaj sodišča, plačajte zapadli znesek v 3 delovnih dneh, da bomo lahko arhivirali vaš spis in ustavili sodni postopek.
    Dolg mora biti plačan na spodaj navedeni račun:
    Lastnik računa: C.C. COMMERCIAL CONDUCT SOLUTIONS LTD
    Banka: SBERBANK ZRT.
    Naslov: HU – 1088 – BUDAPEST-RAKOCZI ut. 1-3
    IBAN: HU20 1410 0464 3345 1448 0100 0001
    SWIFT: MAVOHUHB
    Znesek: 2.703,00 EUR
    Sklic: ER17525659 – izvensodna poravnava
    Potrdilo o plačilu pošljite na spodnji e-poštni naslov. Ko prejmemo plačilo, vam pošljemo potrdilo o plačilu in odpoved pogodbe.
    V nasprotnem primeru bomo spis predali v nadaljni sodni postopek.
    Za vse informacije in dogovore me lahko kontaktirate na spodnje kontakte.

    Sem pa na spletu zasledil tudi, da so nekateri dobili info, da so bili predani v tožbo in se tožba lahko vleče do treh let.

    Kaj menite? Hvala!

    1. Varni na internetu /

      Svetujemo vam, da si pridobite ustrezno pravno mnenje; mi žal nismo pravni strokovnjaki.

  63. Mira /

    Pozdravljeni,

    Kaže, da se tole še vedno ni nehalo. Tokrat so celo priložili sodbo sodišča. V nadaljevanju sporočilo, ki smo ga prejeli včeraj. Se ne bomo odzvali; me pa zanima ali se je komu že zgodilo, da bi bila tožba dejansko vložena?

    Obvestilo in izjava o nameri – Vložitev tožbe

    Spoštovani,

    Glede na naše predhodno obvestilo v zvezi z dolgom vašega podjetja ______ po pogodbi ER18528996 , vas moramo uradno obvestiti, da bo vložena tožba na sodišče za spor majhne vrednosti v Pragi, v kolikor se ne dogovorimo in dokončno rešimo zadevo ter vaš spis zapremo.
    Vsekakor se je še vedno mogoče izogniti tožbi, če v naslednjih 3 delovnih dneh, to je pred 19.06.2021 poravnate vaš dolg v znesku 2.703,00 Eur na spodaj navedeni bančni račun. Ponujamo vam zadnjo priložnost za pobot, da bi rešili predmetno zadevo brez stroškov sodnega postopka.
    V zvezi z zgoraj navedenim obvestilom o vložitvi spora na sodišče, vas pozivamo, da lahko imenujete odvetnika (kateri bo deloval v imenu vašega podjetja, da bo sodišče v Pragi lahko dokumente posredovalo neposredno vašemu pravnemu zastopniku), brez teh informacij pa bo poziv poslan neposredno na naslov direktorja vašega podjetja.
    V kolikor boste prezrli naše zadnje obvestilo, bomo smatrali, da se strinjate z vložitvijo tožbe na sodišče v Pragi. Po razsodbi navedenega sodišča bo sodba izvršljiva preko lokalnega sodišča.
    V prilogi ena od razsodb sodišča(angleški prevod).
    Case reference: CBR – Termination of claim- ER18528996
    Settlement amount: 2.703,00 Euro
    Account Holder: CBR Credit Business Resolution s.r.o.
    Registered Address: Varsavska 715, Vinhrady – Praha 2, 120 00 Praha, Czech Republic
    Bank: FIO Bank, Czech Republic
    IBAN: CZ43 2010 0000 0022 0085 4528
    BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

    Po plačilu nam prosim pošljite kopijo nakazila na spodaj navedeni e-mail.
    Da bi se izognili nastanku dodatnih sodnih stroškov nas lahko kontaktirate glede dogovora o poravnavi dolga.
    S spoštovanjem,

    Ksenia Vesel
    Senior debt collector/ Legal department
    CREDIT BUSINESS Resolution s.r.o.
    CZ 120 00, Prague 2, P.O.BOX 42

    Tel. + 420 226 223 020
    Fax. + 420 223 223 028
    Mob: + 420 723 536 220

    WhatsApp: CBR s.r.o. +420 723 536 220
    Viber: CBR s.r.o. +420 723 536 220
    Email: kv@cb-r.eu
    http://www.cb-r.eu