Skoči na vsebino

Prevara pri prodaji poročne obleke

Obravnavali smo še en primer spletne prevare, tokrat je ogoljufana uporabnica, ki je na bolhi prodajala svojo poročno obleko! Ostala je brez denarja, brez obleke, na koncu pa so jo še izsiljevali in ji grozili. Njeno zgodbo objavljamo v celoti, opozarjamo pa na tipične znake, na katere morate biti pozorni, ko prodajate prek spletnih oglasnikov.

Prevara pri prodaji poročne obleke
Fotografija ženske v poročni obleki

Pozdravljeni!

Na slovenskem spletnem oglasniku sem oddala oglas za poročno obleko v vrednosti 150 €. Na oglas se je odzvala gospa Roselyn iz Kanade in prek mailov sva se dogovorili, da bo kupila poročno obleko za 200 €, vendar bi jaz morala kupiti darilno škatlo, jo dekorirati in plačati stroške pošiljanja za pošiljko v Veliko Britanijo.

PLAČAM ŠE VEČ 

Kaj ni sumljivo, da se kupec niti ne želi pogajati o ceni, pripravljen je plačati več kot vi zahtevate, poleg tega mu ni odveč plačati poštne stroške, pri čemer lahko ti dosegajo velik del cene izdelka? Gre za tipičen poskus goljufije, začetno navdušenje, kako dobro in hitro smo zadevo prodali, se kaj hitro poleže, ko ugotovimo, da smo paket poslali, denarja pa ni od nikoder.

Poročno obleko naj bi prejela kot darilo od Roselyn njena sestrična Kelly iz Velike Britanije. Roselyn je rekla, da je preko svoje banke, ki se imenuje Scotia Bank, nakazala denar (200€) in da jih bom jaz na svoj račun prejela takoj, ko bom odposlala pošiljko v Veliko Britanijo in potrdilo o poslani pošiljki skenirala in poslala na Scotia Bank.

POŠLJITE KOT DARILO

V skoraj vseh obravnavanih primerih spletnih goljufij prevaranti prosijo, naj artikel pošljemo v neko drugo državo “kot darilo”. Najpogosteje gre za sina, ki je trenutno na humanitarnem delu v Nigeriji, v tem primeru pa gre za sestrično, ki se prav tako nahaja na drugem koncu sveta.

Jaz sem obleko odposlala, skenirala potrdilo in v roku enega dneva dobila mail od Scotia Bank, da lahko poslujemo v višini najmanj 350 €. Roselyn mi je napisala mail, da je ona Scotia Bank nakazala dodatnih 150€ (kar pomeni, da naj bi na moj račun prišlo 350€), vendar dobim ta denar takoj, ko pošjem 150 € prek pošte njenemu prijatelju Richardu (naj bi mu podarila za rojstnodnevno zabavo).

TEŽAVE PRI NAKAZILU

Če vam banka (!?) odpiše, da imajo težave pri nakazilu vsote, manjše od 350 €, potem je to zanesljiv znak, da gre za prevaro. Seveda nato sledi prijazni mail kupca vašega artikla, da bo on sam nakazal tisto manjkajočo vsoto, nato pa jim boste vi povrnili razliko. Ki jo nakažete –  kot darilo 🙂

Ker se mi je to zdelo počasi sumljivo sem začela malo brskati po internetu. Že kar nekaj časa traja ta zadeva, vendar denarja (150€) ne mislim odposlati, saj mislim da gre za prevaro. Posebej sumljivi so mi maili od banke, saj mislim da se nekdo izdaja za to banko. Ko sem si preko interneta pogledala stran od te banke, so vsi maili bili sestavljeni ime.priimek@scotiabank.com, ti maili pa imajo naslov scotiapaymentservice@accountant.com. Nakar sem na internetu zasledila da so maili na accountant.com brezplačni (kot je pri nas gmail).

BREZPLAČNI ELEKTRONSKI PREDALI

Vedno preverite elektronski naslov pošiljatelja. Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije, s katero naj bi komunicirali? Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com, financier.com, accountant.com)!

Ker denarja nisem poslala, saj sem tako že brez poročne obleke mi je Roselayn napisala mail, da če v roku 24 ur ne pošljem denar bo posredoval njen odvetnik, FBI in CIA (naj bi bil postopek v teku), vendar mi je rekla, če se želim temu izogniti naj pošljem denar. Pošiljka že deset dni čaka na prevzem v Veliki Britaniji (torej mislim, da oseba Kelly King ne obstaja).

Ugotovila sem da gre za prevaro, vendar kako naj končam to zadevo, saj mi  grozi, čeprav nisem nič kriva in sem na izgubi.

GROŽNJE

Naše izkušnje kažejo, da si goljufi izmišljajo vedno nove izgovore in če želenega denarja ne dobijo, hitro pričnejo z izsiljevanjem in grožnjami, da bodo prodajalca prijavili na policijo, FBI ipd., saj naj jim ne bi poslal “pošteno plačanega” blaga. Velikokrat se zgodi, da žrtve dejansko pošljejo izdelek ali nakažejo denar, saj se ustrašijo.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. OŠKODOVANEC /

    Živjo

    Enaka situacija se je zgodila tudi meni. Obleko sem poslal na dogovorjeni naslov v Atlanto in nato prejel e-mail od Scotiabank, da če želim dobiti položenih 400 EUR na omenjeni banki, moram nakazati še 600 EUR. Takrat sem se zavedal da gre za prevaro in seveda nisem nakaz nič (prej namreč razen prej omenjenih indicov skoraj ni bilo razloga za sum).

    Groženj z FBI-jem sicer nisem dobil, so pa iz ”Scotiabank” javili, da če denar ne nakažem, se bo naložen denar izbrisal iz njihovega računa. Vse skupaj je bilo pa nekako, kljub žalostni situaciji, že smešno in patetično, saj so poslali poziv na plačilo trikrat. prvič so mi obljubljali protinakazilo za moje nakazilo v 24 urah, drugič v 12 urah, tretjič pa že v eni uri :D.

    Super ste opazili to z zastonjskimi maili (sam namreč nisem vedel da so to brezplačni predali), sam sem opazil še eno pomankljivost in sicer njihov logotip (Scotiabank-e) ni imel oznake ®, kar jo resnični logotip ima.

    Moja obleka čaka nekje na pošti v Atlanti in upam da po pretečenem času 14 dni pride na moj domači naslov (vsaj na pošti so mi to zagotovili).

    Lep pozdrav vsem.

    1. OŠKODOVANEC /

      Samo še to, najbližja resnična Scotiabank je v resnici v Kanadi, več kot 500 km stran.

  2. Manca /

    Moja zgodba je prav takšna kot Oškodovančeva. Čakam, da minejo potrebni dnevi in da se obleka s priporočeno pošiljko vrne na moj naslov…