Skoči na vsebino

Kako še dodatno zaščitite svoj Gmail račun?

Nenehno opozarjamo na pomembnost močnega gesla, še posebej pri storitvah spletnega bančništva in elektronske pošte. To zaporedje črk in številk na tipkovnici ne le izkazuje vašo identiteto, ampak hkrati tudi varuje podatke. Pomislite samo na vaš e-poštni predal – koliko kontaktov, slik, dokumentov in osebnih podatkov je na voljo. Če ste uporabnik Gmail storitve, pa lahko še dodatno zaščitite svoj račun z aktiviranjem dvofaktorske avtentikacije.

Poleg uporabniškega imena in gesla boste ob prijavi v Gmail račun vnesli tudi kodo, ki vam jo bo Google poslal v SMS sporočilu. V primeru, da se boste prijavljali  iz vašega računalnika, ki mu zaupate, pa boste kodo vnesli le na vsakih 30 dni. Podoben način preverjanja ste mogoče spoznali že pri spletnem bančništvu, kjer se tudi vsakič, ko se prijavite v spletno banko, generira nova koda.

Zakaj je dobro uporabljati preverjanje v dveh korakih?

S preverjanjem v dveh korakih je možnost, da bi vam drugi ukradli osebne podatke v Gmail računu, zelo majhna. Zakaj? Ker bi morali hekerji poleg gesla in uporabniškega imena ukrasti tudi vaš telefon.

1. KORAK

Prijavite se v svoj Gmail in v profilnem zavihku izberite možnost Nastavitve računa.

2. KORAK

V rubriki Varnost se nahaj tudi možnost Preverjanje v dveh korakih in tu izberite Urejanje.

3. KORAK

Vpišite državo in vašo mobilno številko. Izberite možnost SMS pošiljanja kode. Preizkusite, če deluje – kliknite Pošlji kodo in na vaš telefon boste prejeli SMS sporočilo s kodo, ki jo vnesete.

4. KORAK

Če se vpisujete v vaš Gmail z računalnika, ki mu zaupate, potem lahko obkljukate možnost Zapomni si ta računalnik in nadaljnjih 30 dni ne bo potrebno vnašati kode, dovolj bo le vaše geslo (vendar samo na tem računalniku).

5. KORAK

Potrdite možnost Vklop preverjanja v dveh korakih.

6. KORAK

V tem koraku lahko dodate še eno, nadomestno številko mobilnega telefona, na katerega bo poslana koda za dostop (npr. vaš službeni telefon ali pa prijateljev). Tako boste lahko dostopali do Gmail računa, tudi če vam telefon ukradejo ali pa ga izgubite. Močno vam svetujemo, da natisnete  kode za dostop in jih shranite na varno mesto. Natisnjene kode bodo prišle prav, če ne boste imeli možnosti prejemanja SMS sporočil..

POMEMBNO! Nekateri  programi, ki dostopajo do vašega Google računa, ne omogočajo dvofaktorske avtentikacije.

Če uporabljate katerega od spodnjih programov, si morate za vsakega še ustvariti unikatno geslo za dostop. Če tega ne boste storili, potem ti programi ne bodo mogli več dostopati do vašega računa.

Nekatere naprave in programi, ki uporabljajo ta unikatna gesla, so:

  • Outlook, Mail in Thunderbird
  • Google Picasa
  • Gmail in Google Koledar v pametnih telefonih
  • ActiveSync za Windows Mobile in iPhone
  • YouTube za mobilne naprave v napravah Apple
  • Nameščeni odjemalci za klepet, kot sta Google Talk in Adium
  • Galerija 3D, Google SketchUp in nameščeni programi
  • AdWords Editor
  • Sinhronizacija za Google Chrome

Kako ustvariti geslo za dostop do programa?

V nasprotju s kodo za preverjanje, ki ste jo aktivirali v prejšnjih korakih in jo boste prejemali preko SMS sporočil, se gesla za dostop do programov ustvarijo za vsak program posebej. Ni si jih treba zapomniti – ko se bo kateri od programov želel povezati v vaš račun, zanj ustvarite novo geslo. V naslednjih korakih bomo predstavili, kako ustvarite geslo za dostop do programa.

7. KORAK

Nadaljujemo iz prejšnjega koraka 6. Na dnu se nahaja razdelek Gesla za dostop do programa in izberite možnost Upravljanje gesel do dostop do programov. Vnesite ime za program, ki ga želite pooblastiti, na primer »Outlook«, nato kliknite Ustvari geslo.

8. KORAK

Prikazalo se bo geslo za dostop do programa, ki ste ga pravkar ustvarili. Prikazano bosta tudi ime, ki ste ga vnesli za napravo in povezava na preklic gesla.

Ko kliknete Končano, koda za dostop do programa ne bo več prikazana. Brez skrbi. Ko vas naprava, ki nima brskalnika, ali program pozove, da vnesete geslo za dostop do programa, lahko ustvarite novo, tudi če gre za napravo ali program, ki ste ga že potrdili.

Kako uporabljate gesla za dostop do programa?

Pri pozivu za geslo, ko se prijavljate v program, ki dostopa do Google računa:

1. Vnesite uporabniško ime.
2. V polje za geslo vnesite geslo za dostop do programa. Če program omogoča pomnjenje gesla za dostop do programa ali da ostanete prijavljeni, lahko izberete to možnost, da vam ni treba ustvariti in vnesti novega gesla za dostop do programa vsakič, ko dostopate do računa iz tega programa ali naprave.

Za konec še zelo uporabna povezava, če boste naleteli na težave ali potrebovali dodatno pomoč.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Bitcoin kraje : SI-CERT /

    […] gesla vklopljene dodatne varovalne mehanizme. Če je mogoče, namestite preverjanje v dveh korakih tudi za poštni predal. Če prejmete nenavadno obvestilo, ki zahteva nekakšno preverjanje vašega gesla, preverite, če […]

  2. matjaz /

    lep pozdrav pred 11 urami so mi vdrli v gmail račun sedaj je blokiran ker sem pa med tem zamenjal mobilno številko mi ne morejo poslati kodo za ponovno aktiviranje in da spremenim geslo.

    lepo bi prosil če bi se dalo opisati postopek kako spremenim številko da mi lahko pošljejo kodo

    na sam račun od gmaila pa ne morem ker je heker spremenil
    password in telefon je pa heker spremenil

    lp

    Matjaž